Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výlet do Španěl

Náš pravidelný čtenář Jan Kondziolka se nedávno vrátil ze Španělska. Samozřejmě mu tam neušli hasiči a záchranáři.

Zdravím všechny, nedávno jsem se vrátil z dovolené ze Španělska a to bych nebyl já, abych si odtamtud „nedovezl“ nějakého toho hasiče.
Začalo to už v cestou tam v Monaku. Monako leží v kopcích a je v něm plno úzkých uliček, takže by se tam asi naše CASky moc nechytly, ale na každém baráku, u každých dveří, mají koncovku na hasičské hadice a pak už jezdí jen RZA s hadicemi. Chytl jsem tam jednoho Nissana po zásahu, bohužel jsem spěchal, takže jsem na hasiče nemohl počkat (a vyfotit je) :-(
Dále jsme pokračovali do Španělska, kde můj první kontakt s modrými majáky byl bohužel s policii. Tamní policie je v podstatě rozdělena na tři – ochranu obyvatelstva, měšťáky a „normální“ cajty (aspoň ty tři jsem postřehl) Auta mají celkem pěkná a tak jsem si chtěl vyfotit policejní džíp. Jak mě viděli s foťákem, zapnuli sirény a dojížděli ke mně s houkačkou (dobrý trapas, ne?). Začali se mě vyptávat proč to fotím, na co to mám, ať jim to ukážu a nakonec jsem to musel smazat s odůvodněním „Here is too much terorist“. (a stejně jsem jim ty auťáky vyfotil:-) Další zážitek měl náš vedoucí, kterého sledovali na trhu, pak si ho vytáhli z davu a společně s našimi dvěma řidiči zažil dvacetiminutovou osobní prohlídku přímo na hlavní třídě (další dobrý trapas, že?). Jediné co jim pak vytkli byli kapesní nože, které se tam nesmí nosit vůbec.
Dost s cajty pojďme k hasičům! Moje první hasičská fotka ve Španělsku byla vlastně omylem – jdu si tak Barcelonou a najednou koukám u nenápadné garáže nápis BOMBERS. Říkám si: „To jsou ale gumy, už to s tím terorismem kapku přeháněji“. O to víc jsem pak koukal, když jsem stejný nápis viděl na místní hasičárně v Pineďe de mar. Hasičárna to byla fakt pěkná, úplně otevřená, ale v tom vedru se jim nedivím. Po pár fotkách zvenku si říkám, že za zkoušku nic nedám a tak jsem zamířil k takovému staršímu hasičovi a spustil jsem na něj anglicky, ale asi jediné co mi z toho rozuměl bylo foto. Moc šanci jsem si nedával, ale něco řekl kolegům a pak mě provedl po hasičárně, sám od sebe mi zapózoval a všeobecně byl velice přívětivý. (Jen si to představte, že na naší českou hasičárnu zaklepe maník kterému nerozumíte ani slovo a mává na vás s foťákem, myslím že by mě asi nepustili) Jejich hasičárna byla velice pěkná, hasiči byli oblečeni v modrých košilích a vypadali jako by měli pořád siestu a nějaký požár sem, druhý tam…, mezi jejich barevnými hadicemi měli postavený automat na pití jak jinak než v hasičských barvách (Coca – Cola).
Požární ochrana je ve Španělsku také na solidní úrovni, hydrantů je tam celkem požehnaně a hasičák na každém rohu, dokonce tam mají i takové velké hasičáky na kolečkách.
Hasiče v akci jsem si tam „bohužel“ nevyfotil, ale o to víc mám sanitek a v těch vedrech se tomu ani nedivím. V Barceloně houkaly (nebo spíš troubily) zhruba co patnáct minut. No ale infarkt bych tam dostat nechtěl – stačí se podívat na tu fotku jak na přechodu stojí sanitka se zapnutou sirénou a čeká něž „lidi“ přejdou a navíc by pak přijelo něco co bliká jako technické služby – oranžově! Ale i jinak je to tam na zblbnutí – červená na přechodech nikoho nezajímá (to jsem měl taky dobrý výstup, když jsem z toho celý nervní zařval na troubící taxík: „Přejeď je ču…“), motorky stojí a někdy i jezdí po chodnících, auta stojí úplně všude a vyjímkou není ani auto postavené v zatáčce křižovatky! Prostě Španělská vesnice!
Cestou zpátky jsme zastavovali ještě v Itálii, tam jsem bohužel s hasiči neměl tu čest, ale opět mám odtamtud sanitky a cajty. Stanoviště sanitek tam mají celkem dobře vymakané. Před kempem, kousek od historické části města stály dvě sanitky. Potom z něj vyběhli dva chlápci, zapnuli sirénu, ujeli dvě sta metru a byli u případu. (Co takhle něco podobného zavést i u nás?)

Ze Španělska zdraví Jan Kondziolka
www.kojan.kvalitne.cz



Pozn.redakce: Bombers je skutečně španělský název hasičů. Mají tam poněkud odlišný systém, profesionální hasiči jsou součástí armády a k hasičům se dá narukovat.
Sdílet