Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z převráceného kamionu tekla nafta

K dopravní nehodě kamionu, který zablokoval polovinu vozovky, dnes 25. 8. 2010 hasiči vyjížděli na Ivanovické náměstí v Brně.

K dopravní nehodě kamionu, který zablokoval polovinu vozovky, dnes 25. 8. 2010 hasiči vyjížděli na Ivanovické náměstí v Brně.

Tahač Man s návěsem naloženým rolemi tiskařského papíru se při výjezdu z levotočivé zatáčky na frekventované výpadové komunikaci z Brna do Hodonína převrátil na pravý bok.

Řidič vozidla z havárie vyvázl bez zranění, z poškozené palivové nádrže kamionu vytékala nafta. Nehoda byla hasičům ohlášena ve 14.46 hodin, na místě zasahovaly dvě jednotky ze stanic v Brně-Slatině a v Lidické ulici. Vzhledem k úniku nafty do terénu hasiči o události informovali starostu městské části Brněnské Ivanovice a pracovníky odboru životního prostředí Magistrátu města Brna.

Na havarovaném vozidle hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Naftu vytékající do půdy u vozovky odčerpávali pomocí membránového čerpadla a okolí úniku paliva zasypávali sorbentem. Otvor v nádrži hasiči provizorně utěsnili a zbytek nafty odčerpali do barelu.

V rámci likvidačních prací hasiči spotřebovali 130 kilogramů sorbentu, z kaluží na vozovce odčerpali zhruba 80 litrů znečistěné nafty, z nádrže vozidla přečerpali dalších 170 litrů paliva. Do půdy u vozovky podle odhadu uniklo zhruba 100 litrů nafty.

Hasiči pracovníkům asistenční firmy pomohli při přípravě překládky 9 rolí tiskařského papíru o celkové hmotnosti 22,5 tuny z převráceného návěsu do náhradního vozidla. Převrácení soupravy zpět na kola zajistila specializovaná firma s těžkou technikou. K odstranění a ekologické likvidaci zeminy kontaminované naftou přijeli pracovníci sanační společnosti. V 18.04 hodin velitel zásahu prostor nehody předal policistům a hasiči odjeli na základnu.

Po dobu odstraňování následků nehody byl na náměstí omezen provoz. Dopravu z centra města policisté odkláněli na okolní komunikace, v opačném směru provoz usměrňovali.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-kaw- 

Sdílet