Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Duchapřítomnost řidiče zachránila několik vozidel

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v sobotu 21. 8. 2010 časně ráno v obci Dvorce (okres Bruntál) u požáru osobního automobilu Škoda Forman 135 L na alternativní pohon – LPG. Auto už před příjezdem hasičů začalo hořet a explodovalo. Zbyla z něj prakticky jen kola a karoserie, chování řidiče (ročník 1953) z Opavska ale bylo příkladné.

Řidič v sobotu krátce před šestou hodinou ranní jel ve formanu po silnici mezi obcemi Dvorce a Guntramovice. Uvnitř auta ucítil zápach plynu a dýmu, ihned zastavil, opatrně se podíval pod kapotu motoru a zjistil, že zde již silně hoří. Muž z auta vytáhl několik osobních věcí. Protože viděl, že se oheň rychle šíří k tlakové nádobě na LPG, začal rychle a na bezpečnou vzdálenost zastavovat projíždějící vozidla.

Čeho se muž obával, se skutečně stalo – tlaková nádoba vybuchla. Naštěstí ale nikoho – díky jeho duchapřítomnosti – nezranila, ani nepoškodila jiná vozidla. Zanedlouho po silné explozi na místo přijela místní jednotka dobrovolných hasičů (tedy z obce Dvorce) a také jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Bruntálu. (Na tísňovou linku hasičů předtím zavolal jeden ze zastavených řidičů.)

Hasiči uhasili oheň za necelých pět minut a pak zbytky vozidla ochlazovali. Silnici a její okolí uklidili od částí auta a střepů. Vyšetřovatel hasičů určil jako příčinu vzniku požáru technickou závadu na vedení LPG v motorovém prostoru vozidla.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-miw-

Sdílet