Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Kypru: Larnaka

Naše věrná čtenářka Kristýna Novotná před několika dny navštívila ostrovní stát Kypr a nebyla by to vlezlá bomBerita, aby na svých cestách nevyhledala a nenavštívila alespoň jednu hasičskou stanici.

Naše věrná čtenářka Kristýna Novotná před několika dny navštívila ostrovní stát Kypr a nebyla by to vlezlá bomBerita, aby na svých cestách nevyhledala a nenavštívila alespoň jednu hasičskou stanici.

Navštívila jsem požární stanici ve měste Larnaka, kde sídlí celkem tři hasičárny. Já si popovídala s hasiči v městské části Oroklini, kde je nevelká stanice považována za „dvojku“. Je ale velmi důležitá kvůli ropné rafinérii, která je vzdálená jen několik set metrů od stanice. Své strategické místo za městem má i díky hlavnímu silničnímu tahu do města Ayia Napa a množství hotelů při pobřeží.

Velmi milé bylo uvítání, jen jsem zaklepala na dveře vrátnice a hned se mě bez překvapených pohledů ujali dva milí hasiči. Při focení techniky jsem stačila zjistit, že na Kypru se slouží ve čtyřech směnách, jeden se slouží 11 hodin na denní směně, druhý den ta stejná směna slouží noční 13 hodin a pak má dva dny volno. Ačkoliv jsem se opravdu snažila tento systém směn pochopit, nepřišla jsem tomu dodnes úplně na kloub.

Samozřejmě jsem se přeptala i na ženy ve výjezdu a ani jsem se nedivila, když se velitel divil, že u nás je něco takového nemožné. Na dotaz, jestli mají s holkama problémy mi odpověděl, že nemají, holky tam jezdí jako druhý výjezd a ikdyž nejsou kolikrát tolik fyzicky zdatné, v některých situacích jsou prostě lepší. Taky mi posunem ruky naznačil, že všechno je v hlavě, s čímž jsem jen tiše souhlasila. Samozřejmě mi připomněl, že musí mít oddělené sociálky a ložnice. Nad tím jsem se musela pousmát, když jsem si vzpomněla na večné sáhodlouhé diskuze tady na Požárech. Na jejich směně sloužily zrovna dvě holky, jednu z nich jsem si vyfotila, měla asi 50 kilo a je to úplný nováček. Slouží zatím jen něco málo přes měsíc. Odhodlání a chuť do práce jí však nechyběla, čehož jsem si všimla při výcviku, které se pravidelně konají až po západu slunce, kdy pominou největší horka, která tam v době mého pobytu byla opravdu extrémní. Právě vysoké teploty a téměř žádné deště mají na svědomí četné požáry křovin a lesního porostu.

Jsem bohužel chabý znalec požární techniky, takže o vybavenosti jednotek si snad uděláte obrázek z fotek. Zajímala jsem se alespoň jak jsou na tom dobrovolné jednotky. Těch je na ostrově opravdu málo a v okolí Larnaky nebyla dobrovolná jednotka dokonce žádná. Když už ovšem město či vesnice dobráky má, jsou poměrně slušně vybavení a jsou využíváni právě při požárech porostu.

Snad jsem vám tedy alespoň trošku přiblížila práci kyperských πυροσβεστική (čti pyrosvestikí̱). Na nějaké drobnosti jsem určitě zapomněla, ovšem diskuze pod článkem je pro vás otevřená. Omlouvám se za zhoršenou kvalitu fotek, přeci jen už to bylo navečer a fotila jsem jen klasickou turistickou plackou :-)

bomBerita Kristýna

-kow-

Sdílet