Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Státní znak mohou od roku 2022 používat dobrovolní hasiči i spolky působící na úseku požární ochrany

Od prvního ledna roku 2022 přibyla do zákona o užívání státních symbolů České republiky možnost používat státní znak i pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí, jednotky hasičských záchranných sborů podniků, jednotky sborů dobrovolných hasičů podniků a spolky působící na úseku požární ochrany.

Změna zákona č. 352/2001 Sb. o užívání státních symbolů České republiky

V § 2 odst. 1 se za písmeno u) vkládají nová písmena v) a w), která znějí:

  • v) jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí, jednotky hasičských záchranných sborů podniků, jednotky sborů dobrovolných hasičů podniků a spolky působící na úseku požární ochrany,
  • w) zdravotnická záchranná služba,

V § 3 se na konci odstavce 2 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno g), které zní:

  • g) užít k zevnímu označení stejnokrojů členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí, jednotek hasičských záchranných sborů podniků, jednotek sborů dobrovolných hasičů podniků a spolků působících na úseku požární ochrany.

Když jsem navštívil poprvé ve své funkci první dobrovolné hasiče a ptal jsem se, co je trápí, tak mi odpověděli, že nejvíc je trápí to, že prostě ten státní znak nosit nemůžou, respektive že to není upraveno zákonem.

A jak jsem tak jezdil po té České republice, tak jsem se ptal. A prostě ono to hasičstvo to takto cítí,

uvedl tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček na na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2021.

Aktuální znění zákona č. 352/2001 Sb. o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů je k dispozici například na webu www.zakonyprolidi.cz.

Velký státní znak tvoří čtvrcený štít. V prvním a čtvrtém poli je historický znak Čech – stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou na červeném poli.

Ve druhém poli se nachází znak Moravy – orlice stříbrno-červeně šachovaná se zlatou zbrojí a korunou na modrém poli (moravská orlice).

Ve třetím poli je znak Slezska – černá orlice se stříbrným perisoniem (půlměsícového tvaru), uprostřed s křížkem, ukončeným trojlístky, se zlatou korunou a červenou zbrojí na zlatém podkladu.

Velký státní znak reprezentuje spojení všech historických zemí státu. Autorem návrhu i výtvarného provedení je heraldik Jiří Louda.

Sdílet