Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CO-JAK-PROČ: Přírodní katastrofy – svazek číslo 43

V minulé recenzi jsme si představili knihu z edice nakladatelství FRAUS CO-JAK-PROČ s názvem Hasiči, nyní se podíváme na svazek, ve kterém se čtenář dozví něco o katastrofách obecněji.

Jaké je oficiální představení knihy a kdo jsou její autoři? Podívejme se na oficiální shrnutí nakladatele.

Co se děje v nitru Země? Jak vznikají tropické cyklóny? Proč jsou zemětřesení? Kniha se zabývá naší planetou a přírodními pochody ohrožujícími člověka. Na první pohled se může zdát, že je Země v klidu, avšak v jejím žhavém jádru se ukrývá obrovská energie. Vody moří a oceánů vládnou nepředstavitelnou silou, ničivé bouře dokážou smést vše, co jim stojí v cestě. Neviditelné síly se mohou projevit zcela nečekaně. 

Země se začne třást, hory chrlí oheň, moře se dme vysokými vlnami, prudký déšť rozvodní řeky, vichřice po sobě zanechá hotovou spoušť. O takových a dalších přírodních katastrofách vypráví v tomto svazku encyklopedické řady CO-JAK-PROČ Rainer Crummenerl. Srozumitelně a se znalostí věci vysvětluje čtenářům příčiny přírodních jevů, upozorňuje na hrozící nebezpečí i na možnosti prevence. RNDr. Jan Kopp, Ph.D., geograf, vysokoškolský učitel Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni, doplnil knihu údaji vztahujícími se k našemu životnímu prostředí.

Předmluva

Současný svět je plný katastrof, které jsou médii více a více bulvarizovány. Člověk se snaží katastrofám bránit, na druhé straně možná lidská činnost nepůsobí na přírodu zrovna optimálně.

Naše neklidná planeta

Je planeta Země vůbec vhodná pro život a od kdy máme záznamy o katastrofách? Vědci jsou přesvědčeni, že už zmínky o velké povodni v Bibli jsou založeny na reálném základu. Zemětřesení a sopečná činnost je další v pořadí katastrof, které jsou s námi na Zemi od nepaměti.

Nebezpečí z vesmíru

Střetlo se s naší planetou již někdy vesmírné těleso? Jak velké nebezpečí hrozí v budoucnu a jak velké by muselo být těleso, které by zničilo život?

Na vratké zemi

Lisabon. Rok 1755. Čtvrt milionu obyvatel. Z ničeho nic se všichni zděsili a … Pokračování příběhu samozřejmě naleznete v knize Přírodní katastrofy i s vysvětlením, proč a co se při takové katastrofě děje. Hrozí něco podobného i České republice? Možná…

Hory z vody

Šestnáctimetrové vlny narážející rychlostí 800 kilometrů v hodině na pobřeží. Fikce? Ale kdepak. Drsná realita roku 1946 na Havaji. Tsunami v plné “parádě”. Jak tsunami vznikají a jak poznat, že tsunami přijde? Jak funguje systém varování a která pobřeží jsou nejvíce ohrožena? Na všechny zvídavé otázky má kniha odpovědi.

Proudy lávy a deště popela

Víte, kdy a kde došlo k nejmohutnější explozi všech dob? Co se při erupcích děje uvnitř naší planety a je bezpečné pokoušet se dotýkat tekoucí lávy tekoucí 90 kilometrů v hodině? Samozřejmě to bezpečné není, kniha však dodává další zajímavosti z lávového světa.

Odváto větrem

Pár dní zpátky jsme měli šanci vidět, že i vítr dokáže v naší republice ukázat svou sílu. Proč tomu tak je, co byl Mitch a proč jsou hurikány nebezpečné? To vše a mnohem více je předmětem zkoumání v této kapitole 43. svazku edice CO-JAK-PROČ.

Voda, sucho, požáry

Zcela jasně kapitola, jejíž témata jsou obyvatelům České republiky nejbližší. Není den v roce, kdy by nás média neinformovala o hrozivém požáru, suchu, které se dotklo zemědělců nebo naopak povodních, které sebraly lidem domy.

Proč některé oblasti postihují povodně tak často, kdy se vzdouvá moře a jak se dá zabránit záplavám? Pozornému čtenáři nezůstane utajena ani jedna odpověď.

Když přijde sníh

Poslední kapitola se zabývá sněhem. Sníh v ČR je na okraji zájmu, způsobuje pouze pravidelné problémy při údržbě silnic, ale lidské životy většinou neohrožuje. Jinak je tomu v zahraničí, například v Galtüru v roce 1999. Desítky mrtvých. Možná by se vám hodil lavinový airbag. Co vy na to? :-)

Slovníček pojmů, rejstřík a tak vůbec

Stejně jako svazek recenzovaný minule, i tato kniha obsahuje seznam základních pojmů a je prostoupena mnoha ilustračními fotografiemi a infografikou.


Aktuální prodejní cena: 189 Kč

Prodejce: http://www.cojakproc.cz/…-katastrofy/

-miw-

Sdílet