Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srážka dvou nákladních vlaků v Prosenicích způsobila škodu ve výši 21 milionů korun

Ke srážce nákladního vlaku Nex 43404 s vlakem Pn 52479 došlo na výhybce v obci Prosenice na Přerovsku, na koridorové trati z Přerova do Ostravy. Vzhledem k jízdě vlaků ve stejném směru se jednalo o boční srážku. V důsledku srážky vykolejily čtyři vozy a lokomotiva vlaku Nex 43404 a byla poškozena trakční podpěra.

Celkové škody na místě mimořádné události byly odhadnuty na 21 milionů korun (10 milionů trať, 11 milionů vlaky). Drážní inspekce na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události.

Od brzkých ranních hodin se na odstraňování následků noční srážky nákladních vlaků podílí hasiči.

Vykolejily čtyři vagóny plně naložené dřevem, bylo poškozeno trakční vedení. Na místě dopoledne pracovalo sedm jednotek pod velením hasičů SŽ a odklízely vysypaný náklad. Hasiči řezali dřevo na menší kusy a odstraňovali z profilu trati ručně, protože nepřístupný a svažitý terén neumožňoval okamžité nasazení vhodné těžké techniky.

Dopoledne byl pak nasazen vyprošťovací tank SŽ, který pomáhal s odstraněním poškozených vagónů. Probíhá oprava trakčního vedení. Předpoklad uzavření trati je podle velitele zásahu až do sobotních brzkých ranních hodin. Škoda se podle předběžných odhadů vyšplhá zhruba k 21 milionům korun. Nikdo nebyl zraněn.

Zasahovala profesionální jednotka ze stanice Přerov a čtyři jednotky SDH Prosenice, Osek nad Bečvou, Radvanice a Radslavice. Mimořádnou událost měly pod svým velením dvě jednotky SŽ Přerov a Ostrava.

Foto: Drážní inspekce a HZS OLK
Radek Buryánek
HZS Olomouckého kraje
Sdílet