Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Českolipští hasiči uctili památku svého kolegy, který před patnácti lety zemřel během zásahu

Dnešní den si profesionální hasiči Libereckého kraje připomněli smutnou událost svého kolegy, hasiče, nstržm. Dušana Lipovského.

Uctění památky se uskutečnilo přímo na místě symbolického pomníčku, který se nachází v těsné blízkosti tragického úmrtí. „Dušan byl povolán k běžnému rutinnímu zásahu, k odklizení spadlého stromu na vozidlo, ve kterém měli být uvěznění lidé. V cestě k místu události jim bránily popadané stromy, které musel společně se dvěma kolegy odklízet. Vozidlo s uvězněnými lidmi se nakonec na cestě mezi obcemi Slunečná a Kamenický Šenov nenacházelo.“, zavzpomínal plk. Mgr. Ladislav Vakula, ředitel Územního odboru Česká Lípa. „Orkán Kyrill, který v té době zapříčinil onu tragickou událost, působil v nepředvídatelných poryvech a jeden z těchto poryvů se stal Dušanovi osudným.“

I po uplynutí 15 let přežívá u českolipských hasičů, kteří ho znali, stálá vzpomínka na Dušana, jako na veselého, sportovně založeného a velmi milého kolegu, který vždy ochotně pomáhal druhým.

Vzpomínkového aktu se též zúčastnil krajský ředitel HZS Libereckého kraje plk. Ing. Jan Hadrbolec, který připomněl, že se na tyto hrdinské činy nesmí zapomínat a převzal tímto důstojnou povinnost pokračování v této tradici.

Fotografie nstržm. Dušana Lipovského je rovněž nedílnou součástí a trvalou vzpomínkou v galerii cti HZS Libereckého kraje, která se nachází přímo v prostoru krajského operačního a informačního střediska libereckých hasičů.

kpt. Ing. Eva Klímová
zastupující tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet