Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik kynologů ve Smržovce se konal v areálu bývalé sklárny, pro psy bylo pátrání ve vnitřním prostoru náročné

Příslušníci Kynologické záchranné skupiny HZS LK nstržm. Václav Vančura a mjr. Ing. Pavel Viták udržují připravenost svých psů stále na vysoké úrovni, proto kromě rutinní samostatné přípravy pravidelně absolvují i společné výcviky.

Letos začali na trenažéru ve Smržovce, který se nachází v areálu bývalé sklárny. Na místě je pro výcvik psů k dispozici jak venkovní sutina, tak i zajímavé vnitřní prostory s podzemními kanály, prostupy mezi místnostmi a členitá zákoutí. Liberečtí kynologové tentokrát využili možnost cvičit právě v jeho vnitřních prostorech.

Uvnitř budovy není lidský pach odnášen větrem, a tak rychle vyplňuje výcvikový prostor. Pes ho pak cítí v širokém rozmezí a je pro něj těžší dohledat jeho zdroj. Pro psa je velmi náročné rozlišit, že se v jedné místnosti nalézají tři osoby ukryté nedaleko od sebe,

zmínil Václav Vančura.

Výcvik atestovaných psů byl tedy zaměřen na přesné a jednoznačné označení jednotlivých osob, které se vyprošťovali ze zcela zakrytých prostor až po ukončení práce psa. Výcvikové úlohy byly navíc ztíženy řadou omezení.

Pes musel nejdříve prohledat oddělenou část objektu bez přítomnosti psovoda, teprve následně mohl být vpuštěn do dalšího sektoru, kde byla ještě část prostoru označena vytyčovací páskou, do kterého nesměl pes vstoupit.

Část výcvikového dne byla věnována i přípravě mladého osmiměsíčního psa dlouhosrstého německého ohaře Cookyho, který hravou formou trénoval schopnost udržet koncentraci při práci v pohybově obtížném prostředí jako je tma a nestabilní podklad.

Pro Mladého psa je velmi obtížné soustředit se na vlastní pohyb v prostoru, a přitom ještě vyhodnocovat informace o hledaném pachu. A pokud chce být Cooky plnohodnotným členem Kynologické záchranné skupiny HZS LK musí pravidelně cvičit, aby zvládl potřebné atesty,

dodal psovod a majitel psa Pavel Viták.

Poděkování za poskytnutí prostor pro výcvik patří firmě Loype Hub Jizerky.

Autor: mjr. Ing. Pavel Viták
Foto: archiv příslušníka HZS LBK nstržm. Václava Vančury
Sdílet