Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři desítky osob zachránili hasiči z lanovky ve skiareálu v Přemyslově, zapojilo se sedm lezeckých skupin

Nasazení hasičských lezeckých skupin si vyžádala záchranná akce v Přemyslově na Šumpersku. V neděli před půl druhou odpoledne jsme přijali oznámení na krajské operační a informační středisko o zaseknuté lanovce v tamním skiareálu s tím, že je na ní uvízlých asi hodinu 130 osob.

Operační důstojníci ihned na místo vyslali šest jednotek a povolali do akce také naše lezecké skupiny. Při příjezdu na místo se lanovka pomalu pohybovala a couvala, takže asi 90 lidí jsme z porouchaného zařízení evakuovali rychle do bezpečí. Poté však došlo k úplnému zastavení zařízení a zbylých 40 lyžařů jsme museli dostat dolů z jednotlivých sedaček s nasazením hasičů-lezců.

Ti operovali ve skupinách a lyžaře spouštěli pomocí lezeckých technik v lanových úvazcích po jednom dolů. Zachráněným jsme ihned poskytli tepelný komfort v podobě termoizolační fólie, a pokud bylo třeba, dovezli jsme je na naší čtyřkolce na parkoviště. Takto zasahovalo pět lezeckých hasičských skupin a dvě skupiny vytvořené ze členů horské služby, se kterými jsme na místě úzce spolupracovali.

Celkově se na záchranné akci podílelo 30 hasičů ze šesti profesionálních a dobrovolných jednotek a šest členů HS. Jedna osoba byla lehce zraněna. Zásah nám komplikovaly nepříznivé povětrnostní podmínky – vítr, nízké teploty a sněžení, přesto se nám podařilo dostat všechny uvízlé lyžaře do bezpečí do hodiny a půl.

Zasahovaly profesionální jednotky ze stanice Šumperk, Jeseník a Olomouc a jednotky sboru dobrovolných hasičů Loučná nad Desnou, Velké Losiny a Jindřichov.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet