Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní automobil hasičů z Velkého Újezdu má 21 sedadel, Mercedes-Benz Sprinter dodala městysu firma KOBIT – THZ

Pro svou dobrovolnou jednotku pořídil městys Velký Újezd nový dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter. Vůz dodala za 2 770 900 Kč včetně DPH firma KOBIT – THZ.

Podvozek

Pro dopravní automobil byl zvolen podvozek Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI o celkové hmotnosti 5 000 kg. Jednadvacetimístný automobil je dlouhý 7 361 mm, široký 2 020 mm a vysoký 2 980 mm.

Zadní kola vozu pohání naftový třílitrový šestiválec o výkonu 140 kW, sedmistupňová převodovka 7G-Tronic plus je automatická. Motor je ze spodní části chráněn krytem.

U dveří řidiče je magnetická zásuvka Mag Code pro dobíjení a konzervaci akumulátorů.

Vůz je stejně jako cisternová automobilová stříkačka hasičů z Velkého Újezdu proveden v zářivě červeném odstínu RAL 3024, zbarvení je řešeno polepem.

Přečtěte siKobit dodal do Velkého Újezdu novou cisternu na podvozku MAN, spolufinancována byla z Fondu zábrany škod

Prostor před i za vozidlem sleduje kamera, záznam je aktivován otočením klíčku automobilu.

Zavazadlový prostor je přístupný zezadu dvoukřídlými dveřmi, v podlaze jsou čtyři kotevní body o tažné síle 3 kN.

Komfort osádky

U vstupních dveří je snížený nástupní schod, komfort osádky zajišťuje klimatizace nad každým sedadlem a topení v sálavých konvektorech s oběhovým čerpadlem.

K dispozici jsou odkládací police s LED osvětlením, kromě rozvodu klimatizace jsou v policích i reproduktory autorádia. Stropní osvětlení je s dvojí intenzitou, infotainment pro cestující poskytuje sklopný 19" monitor.

Předposlední a poslední řada sedadel je k podlaze ukotvena rychloupínacím systémem, sedadla tak lze dle potřeby snadno vyjmout.

Zatmavená okna jsou dvojitá, bez otevírání. K dispozici je 25litrová lednička a rovněž 2kW měnič napětí 12/230 voltů.

Hasičská vestavba

Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice Motorola CM 140. Dvojice přenosných LED světlometů s magnetickým uchycením lze napojit do vnitřních či vnějších zásuvek, světelný tok každého z reflektorů je 1 300 lumenů.

Osvětlení bezprostředního okolí automobilu zajišťují LED světla na bocích a v zadní části Mercedesu.

Ve dvou dobíjecích úchytech jsou uloženy analogové ruční radiostanice Motorola Mototrbo DP1400, v dalších dvou úchytech najdeme ruční svítilny.

Světelné výstražné zařízení je modročervené kombinace s červenou částí rampy na levé stravě vozidla, vzadu je oranžová sváděcí alej.

Samozřejmou výbavou dopravního automobilu je lékárnička velikosti III, hasicí přístroje a nůž na bezpečnostní pásy.

Sdílet