Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil MAN TGE pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů obec Nošovice

Obec Nošovice pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový dopravní automobil na podvozku MAN TGE. Za 1 336 526 korun včetně DPH ho dodala firma EMBEFOR, s financováním pomohly i dotace z Ministerstva vnitra a Moravskoslezské­ho kraje.

Man TGE 3.140 je poháněn řadovým přeplňovaným čtyřválcem o objemu 1968 cm³ a výkonu 103 kW. Převodovka je šestistupňová, manuální. Poháněna jsou v případě potřeby kola obou náprav.

Na levém boku je magnetická zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorů, její součástí je inteligentní dobíjecí zařízení s elektronickým řízením.

Devítimístný automobil má všechna sedadla orientována ve směru jízdy, uspořádána jsou ve třech řadách. Prostor pro osádku je přístupný posuvnými dveřmi na pravém boku. Komfort zajišťuje nezávislé vytápění a klimatizace.

Pro spojení slouží digitální vozidlový terminál TPM 700, ve zpětném zrcátku je integrován displej zadní couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu i vodě, nechybí infračervené přisvícení.

Pod druhou i třetí řadou sedadel jsou hliníkové bedny pro drobné příslušenství, za sedadly je prostor pro rozměrnější výbavu i případné pověšení zásahových oděvů.

Bezprostřední okolí vozu osvětlují LED světla na bocích a v zadní části automobilu, ve výbavě je rovněž dvojice magneticky upevnitelných LED světlometů, každý z nich má světelný tok 1 300 lumenů.

V automobilu najdeme dva dobíjecí úchyty pro ruční svítilny. Standardní výbavou je lékárnička, dvojice ručních hasicích přístrojů, ruční vyprošťovací nástroj, řezák na bezpečnostní pásy i vytyčovací páska.

Světelné výstražné zařízení je modročervené kombinace s červenou barvou rampy na levé straně vozu. Vzadu je oranžová sváděcí alej.

Zavazadlový prostor je přístupný dvoukřídlými dveřmi zezadu, v podlaze jsou čtyři kotvící oka s tažnou silou 3 kN pro upevnění nákladu. Od prostoru pro posádku je oddělen pevnou přepážkou.

MAN je dlouhý 5 968 mm, vysoký 3 290 mm a široký 2 040 mm. Jeho provozní hmotnost je 2 531 kg.

Sdílet