Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v celém Česku likvidují následky silného větru, zasahovali u více než 3000 událostí

Hasičům v Česku počet výjezdů stále narůstá. Do 10. hodiny dopolední řešili kolem 1400 technických pomocí v souvislosti se silným větrem. V tuto chvíli mají hasiči více než trojnásobek výjezdů v porovnání s jejich obvyklým denním průměrem. Společně s dobrovolnými hasiči dnes mají profesionální jednotky HZS ČR za sebou již více než 3100 výjezdů k událostem.

Jihočeský kraj

Od dnešní půl čtvrté hodiny ranní vyjíždějí jihočeští profesionální a dobrovolní hasiči, aby likvidovali následky silného větru. Za dnešek zatím evidují přes 300 „větrných“ zásahů. Vítr způsobuje nejvíce práce hasičům na Prachaticku a Strakonicku, nejméně na Jindřichohradecku. Hasiči jsou zaměstnáni opět především odklízením popadaných stromů.

Zásahy jsou označovány jako tak zvané vícečetné zásahy, kdy během jednoho výjezdu jednotka odklidí i více popadaných stromů. Na své si přišly motorové pily, ale ani lezci nepřišli zkrátka, jako například v Českých Budějovicích, kde sundávali z paneláku uvolněnou reklamu.

Kromě odstraňování stromů spadlých především na komunikace, hasiči řešili dvě dopravní nehody, kdy v Kamenném Újezdu narazil do spadlého stromu kamión a v Heřmanči na Jindřichohradecku osobní auto.

V Blatné pak hasiči zajišťovali uvolněné plechy na střeše.

13:30

Hasiči stále vyjíždějí a odklízení následky silného větru. Naprostá většina práce zasahujících jednotek je odklízení popadaných stromů. Z celkového počtu více než 300 výjezdů jsou pak necelé tři desítky zásahů, kdy hasiči zajišťují uvolněné části střech či plechy na střechách domů (např. v Českých Budějovicích, Týně nad Vltavou, na základní škole v Dačicích, v Nové Bystřici, v Písku, Milevsku, Smrkovicích, ve Lhenicích, Vodňanech, na mateřské školce ve Strakonicích, ve Veselí nad Lužnicí, Táboře či Sezimově Ústí).

Kromě výše uvedených dvou nehod evidujeme další, kde do spadlého stromu narazilo auto v obci Jistebnice.

Ve čtyřech případech jsme sundavali nebo zajišťovali uvolněné reklamy a billboardy, a to v Českých Budějovicích, Táboře, v obci Sedlec a v Českém Krumlově.

Počty zásahů jsou v kraji rozloženy téměř shodně. Více než 50 událostí v tuto chvíli mají ve svých statistikách hasiči na Táborsku, Strakonicku, Písecku a Jindřichohradecku. Nejméně zasaženo je Českokrumlovsko.

17:30

Počet zásahů, při kterých jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů likvidují v Jihočeském kraji následky silného větru, překročil v navečerních hodinách čtyři stovky. Drtivá většina zásahů stále souvisí s odklízením popadaných stromů.

Nejvíce zasaženo je Jindřichohradecko, další v pořadí je Táborsko, Strakonicko, Písecko a Českobudějovicko.

Jihomoravský kraj

Se silným větrem hasiči evidují od 8. hodiny ranní stovku událostí. Osmdesát zásahů se týkalo odstranění stromů a větví. Okresy: Blansko 46 zásahů, Brno-venkov 31 zásahů, Brno-město 18 zásahů, ostatní okresy mají zásahy v jednotkách.

Karlovarský kraj

Aktuálně více než sedm desítek zásahů zaměstnalo hasiče v Karlovarském kraji, kde je rovněž vydaná výstraha na velmi silný vítr.

Silný vítr komplikuje dopravu v celém kraji, kde je přes komunikace popadáno několik stromů. V souvislosti s tím evidují také několik dopravních nehod. Některé pozemní komunikace jsou v současné době neprůjezdné.

Naprostá většina zásahů se týká stromů spadlých přes komunikaci, elektrická vedení, koleje a stojící osobní automobily.

Královéhradecký kraj

Rušný den mají hasiči na krajském operačním a informačním středisku i profesionální a dobrovolné jednotky v terénu. Po 6. hodině ráno se začínala množit oznámení na tísňovou linku o popadaných stromech, poškozených střechách, na některých místech (zejména na Trutnovsku a Náchodsku) bylo potřeba čerpat vodu ze zatopených prostor.

V Rudníku na Trutnovsku došlo k sesunu svahu v blízkosti rodinného domu. Nikdo nebyl zraněn, hasiči evakuovali obyvatele domu. Statik na místě vyhodnotil, že je potřeba svah stabilizovat, toto opatření zajistí místní firma.

Operační střediska Královehradeckého kraje odbavila k 10. hodině přibližně stejný počet tísňových volání, jako odbaví běžně za celý den. Za dnešní den evidují už 300 událostí, nejvíce v okrese Trutnov, Jičín a Náchod.

17:00

K 16:45 evidujeme za dnešní den bezmála 400 událostí (395), vyjíždíme dnes prakticky dvacetkrát častěji než je denní průměr (20 událostí).

Nejvíce událostí zaznamenáváme v okresech Trutnov a Náchod. V celém kraji byly dnes v terénu stovky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Největší nárůst událostí byl v ranních hodinách – na tísňovou linku se začali lidé obracet po 6. hodině. Na výstrahu jsme byli připraveni, posíleny byly noční i denní směna na krajském operačním a informačním středisku.

V drtivé většině nám lidé hlásili popadané stromy na komunikacích. V desítkách případů pomáhaly jednotky se zajištěním poškozených střech, stejně tak evidujeme asi tři desítky případů čerpání vody ze zatopených prostor – jednalo se o vzniklé vodní laguny, zaplavené silnice, sklepní prostory, a to hlavně na Trutnovsku a Náchodsku. Kolem poledne se nárůst počtu událostí zvolnil, i v odpoledních hodinách ale stále stoupá.

V Rudníku na Trutnovsku došlo k sesunu svahu v blízkosti rodinného domu. Nikdo nebyl zraněn, evakuovali jsme obyvatele domu. Statik na místě vyhodnotil, že je potřeba svah stabilizovat, toto opatření zajistí místní firma.

Vítr působil i dopravní nehody, dvě jsme zaznamenali u dálnice D11, kdy měl vítr převrátit přívěsy za nákladními vozidly.

Naštěstí nemáme hlášeno v souvislosti s počasím a vzniklými událostmi žádné zranění.

Vlivem intenzivních srážek došlo a stále dochází lokálně ke zvednutí hladiny potoků a řek, na několika místech tak museli hasiči odčerpávat vodu ze zatopených prostor, v některých obcích také připravovali pytle s pískem.

Vzhledem k trvající výstraze meteorologů, která varuje před možným povodňovým ohrožením, situaci stále monitorujeme. Od povodňových komisí máme informace, že by se měla situace postupně zlepšovat.

Liberecký kraj

Hasiči ve čtvrtek 17. 2. 2022 po celém kraji zasahovali u 286 technických zásahů ve spojitosti s vydanými výstrahami od Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Jednotky v průběhu celého dne vyjížděly odstraňovat popadané stromy z komunikací, zabezpečovat uvolněné střešní krytiny, nebo odstraňovat překážky na vodních tocích, díky kterým hrozilo vylití vody z břehů. V mnoha obcích v Libereckém kraji hasiči rovněž prováděli monitoring.

Tam, kde se místní toky rozvodnily, následně pomáhali s čerpáním vody ze zahrad u objektů a sklepních prostor domů. V souvislosti s nepříznivým počasím došlo i k několika dopravním nehodám, kdy vozidlo narazilo do již spadlého stromu na komunikaci nebo na něj strom spadl během jízdy.

V obci Bradlecká Lhota narazil autobus do stromu, v obci Kořenov dále spadl strom na osobní automobil, který poškodil i střechu v blízkosti se nacházejícího objektu. Na některých místech v kraji zastavily popadané stromy i železniční dopravu.

Nejvíce zasaženou oblastí bylo Semilsko s 102 případy, následovalo Liberecko (74 událostí) a Českolipsko (72 událostí), nejméně událostí řešili hasiči na Jablonecku, a to 38 případů.

Moravskoslezský kraj

Jednotky hasičů z MS kraje mají na kontě již přes 150 výjezdů kvůli silnému větru. V okresech Frýdek-Místek, Karviná a Ostrava-město se počty výjezdů blíží 40, nejklidněji je na Opavsku s pouhými 6 výjezdy od čtvrtečního večera. (Bruntál a Nový Jičín kolem 20). Tyto události si zatím nevyžádaly žádné zranění ani větší škody.

Šlo tradičně především o odstraňování spadlých stromů, v menší míře opravování plechových střešních krytin. Tyto události si zatím nevyžádaly žádné zranění ani větší škody. Stromy ležely hlavně na silnicích, chodnících a dalších veřejných prostorách, minimum z nich se opřelo o zdi budov či elektrické dráty a jen dva stromy spadly na zaparkované automobily.

Například v Ostravě-Svinově museli hasiči-lezci ze stanice HZS MSK Ostrava-Poruba využít ve čtvrtek dopoledne k provizorní opravě části plechové střechy třípodlažního rodinného domu lezecké techniky.

V Bílovci (okres Nový Jičín) na hřbitově ohrožoval 20 metrů dlouhý listnatý strom smuteční síň. K jeho stažení hasiči použili naviják a ke skácení motorovou pilu. Zasahovaly zde ve čtvrtek obě bílovecké jednotky hasičů (HZS MSK+JSDHO).

Hasiči mj. také odstraňovali 30 metrů dlouhý jasan, který spadl na střechu staršího rodinného domku v Ostravě-Nové Vsi v oblasti Benátky. Na jeho vyzvednutí použili automobilový jeřáb Demag/Terex, kvůli položení na zem a bezpečnému rozřezání kmene museli odstranit asi metr plechového plotu. Zasahovaly zde dvě jednotky HZS MSK (stanice Zábřeh a Přívoz), společně s nimi dobrovolní hasiči z Nové Vsi.

Olomoucký kraj

Celkem 120 událostí v celém kraji řeší jednotky HZS a JSDHO. Odstraňují spadlé stromy, uvolněné plechy ze střech. Káceli nakloněný strom nad budovou Základní školy v Kralicích, smrk vyvrácený na bytový dům v Přerově, zajišťovali poškozené střechy a utržené plechy, ale také desítky stromů na komunikacích.

Hasiči se v Olomouckém kraji nezastavili od brzkého rána. Situace je pod kontrolou a hasičské jednotky řeší okamžitě veškeré ohlášené události.

Pardubický kraj

Hasiči, ať už profesionální, tak dobrovolní, jsou v terénu již od čtvrtečních časných ranních hodin v celém Pardubickém kraji. S přírodním živlem bojují snad všechny jednotky v Pardubického kra­je.

Na krajském operačním a informačním středisku hasičů tísňové linky nepřestávají zvonit. Od čtvrteční půlnoci až do 9. hodiny evidují hasiči 148 zásahů v souvislosti s opravdu velmi silným větrem. Od 9. hodiny dopolední až do 12. hodiny odbavilo krajské operační a informační středisko dalších 78 událostí v souvislosti se silným větrem.

Vítr strhl střešní krytiny například na základní škole v Žamberku, na bytovém domě v Pardubicích Palackého ulici, v Holicích, ale i v Lichkově, dále vítr utrhl střechu na budově pošty v Býšti, ale i v Rosicích, kde utržená plechová střecha spadla a zatarasila celou šířku vozovky.

Ve Skutči hasiči zajišťovali plechovou střechu, kterou potrhal vítr. Dále hasiči připevňovali střechu také v Čeperce na vzdělávacím středisku. Poničená střecha byla i v Chrudimi na Resselově náměstí i v Dolním Újezdu.

Zřejmě nejzávažnější událostí je náraz osobního vlaku ve Skutči – Rané do spadlých stromů. Po nárazu došlo k vykolejení soupravy. Hasiči evakuovali 16 osob a pomohli cestujícím překonat úsek se spadlými stromy. Připraven byl pro ně i evakuační autobus.

Spadlé stromy většinou brání plynulému silničnímu provozu v celém kraji, dosud poničily i několik osobních vozidel. Jednotky jsou stále v terénu, motorové pily v provozu.

I nadále převažují zásahy na spadlé stromy a utržené střechy a popadané sloupy elektrického vedení – ve Skutči, Moravské Třebové, Chrasti.

Mezitím ještě hasiči stíhají pomáhat lidem při drobných dopravních nehodách.

17:00

Zatím sečteno, ale podtrhnout to bohužel ještě nemůžeme, protože stále nekončíme. Během čtvrtečního dne od 0.00 do 17. hodiny evidujeme 310 zásahů v souvislosti s velmi silným větrem. Nezastavili se hasiči v terénu, ale také na operačním a informačním středisku hasičů v Pardubicích, kde přijímají nepřetržitě velké množství vašich telefonátů.

Převažovaly opět spadlé stromy ať už na komunikaci, tak na střechy objektů či na zaparkované vozy. V Pardubicích dokonce nápor větru nevydržel přístřešek, který spadl na auto, odstraňovali jsme i polámané pouliční lampy.

K další mimořádné události jsme vyjížděli ve čtvrtek odpoledne, kdy muselo být z autobusu evakuováno 46 lidí. Událost se stala na silnici z Chrudimi směrem na Medlešice. Autobus byl poškozen po nehodě s dvěma osobními vozy – vlivem větru pravděpodobně odlétl předmět z vleku u osobního vozu a rozbil okno autobusu. Při této události nebyl nikdo zraněn.

Plzeňský kraj

Pozvolna se hasiči blíží k téměř pěti stům zásahům ve spojitosti se silným větrem jen za dnešní den (482 zásahů v 15hod.).

Jedná se nejčastěji o stromy popadané do komunikací, či elektrického vedení, uvolněné střešní krytiny, utržené plachty na billboardech atd. V jednom případě hasiči v Horažďovicích připevňovali zpět větrem vyvrácenou zastávku autobusu.

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjíždí téměř každou minutu k novým zásahům. Nejvíce zasaženy jsou oblasti Klatovska, Tachovska, Domažlicka, ale zásahy se nevyhnuly ani ostatním částem kraje.

K tomu hasiči zasahovali u osmi dopravních nehod a pěti požárů.

Středočeský kraj

V souvislosti se silným větrem hasiči evidují enormně zvýšený počet zásahů. Od půlnoci k 10. hodině zaznamenali téměř 500 událostí, z toho 448 technických pomocí. Nejčastěji šlo o odstraňování spadlých stromů a ulámaných větví nebo zajišťování uvolněné střešní krytiny.

Kromě toho vyjížděli středočeští hasiči k 12 dopravním nehodám, 7 požárům a 5 záchranám osob a zvířat. Nejvíce událostí je evidováno na Benešovsku.

18:00

K 17. hodině stoupl celkový počet událostí, ke kterým vyjížděly jednotky středočeských profesionálních a dobrovolných hasičů, na 827, technických zásahů evidujeme 773. Silný vítr nejen lámal stromy a větve, ale poškozoval i střešní krytiny, zvláště plechové.

Na jednom objektu v Loděnici na Berounsku došlo k posunu celé střešní konstrukce. Hasiči z přilehlé haly evakuovali 60 osob, nikdo nebyl zraněn. V několika případech zkomplikovaly větrné poryvy i řízení vozidel.

Praha

V souvislosti se silným větrem zasahovali hasiči v Praze ve čtvrtek 17. února 2022 od půlnoci do 18:00 hodin u 130 událostí, které souvisely se silným větrem. Jednalo se o uvolněné plechy na střechách domů, uvolněné reklamní plachty, popadané stromy a větve na komunikacích.

U zásahů pomáhalo pražským profesionálním hasičům i 24 dobrovolných jednotek. Naše operační středisko na posílené lince 112 odbavilo dalších více než 200 událostí pro kolegy z jiných krajů. Po 18. hodině se situace v Praze začala uklidňovat.

Ústecký kraj

K dnešní 12. hodině, od ranních 5:49 hodin, vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji celkem k 65 událostem, kdy byl hlášen spadlý strom nebo větev na komunikaci. Případně strom, který hrozil pádem.

Dále pak hasiči vyjeli k 28 ostatním technickým pomocem, které zahrnovaly uvolněné plechy na střeše, uvolněné okapy, stromy na drátech elektrického vedení nebo ucpanou vodoteč.

Vysočina

Od rána zasahovali hasiči na Vysočině u bezmála tří stovek událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji odstraňovali stromy, které padly na komunikace. Dopoledne silný vítr strhl střechu z jedné z budov na jihlavském Masarykově náměstí.

Zlínský kraj

Silný vítr někdy i společně s deštěm zasáhl během čtvrtečního dopoledne také Zlínský kraj. Dvě desítky výjezdů, spojených právě s odstraňováním následků po řádění silného větru, měli v našem kraji profesionální a dobrovolní hasiči. Všechny události se obešly bez zranění.

První dva větrem vyvrácené stromy odstraňovali hasiči v ranních hodinách, a to v Uherském Brodě a v obci Chvalčov. Pak byl chvíli klid. S příchozím deštěm však přišly i další oznámení. Hasiči ve většině případů odstraňovali popadané stromy a větve ze silnice. V Morkovicích-Slížanech a Rožnově pod Radhoštěm zabezpečovali vichrem poškozené střechy.

Ulice Smetanova v Kroměříži je momentálně obousměrně uzavřena. Silný vítr zde shodil dráty internetového připojení. Na místě jsou technici, kteří provádějí opravu. Předpokládaný čas otevření komunikace je do 15 hodiny. Kroměřížští hasiči byli přivoláni na pomoc i do ulice Lázeňská, kde v areálu zámku začaly opadávat vlivem silného větru tašky ze štítové zdi.

Nejvíce zásahů měli hasiči na Kroměřížsku a Vsetínsku. Ve Zlíně vyjeli jen dvakrát. Na Uherskohradišťsku pouze jednou.

Momentálně je v kraji klid. Věřme, že to tak vydrží a silný vítr nebude páchat další škody.

Sdílet