Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Martin Jakubec odsloužil poslední směnu, po dvaceti letech se rozloučil se stanicí v Moravské Třebové

Sobota 26. února 2022 byla poslední směnou pro podpraporčíka Martina Jakubce, který po 20 letech odchází od profesionálních hasičů Pardubického kraje. Celých dvacet let sloužil Martin na stanici v Moravské Třebové ve funkci hasič-technik strojní služby.

Když jsme se ho zeptali, který zásah se mu nejvíc vybaví, tak to byl požár hotelu Morava v Moravské Třebové z dubna 2011. Tenkrát totiž zastupoval velitele družstva a velel tak celému zásahu.

Přečtěte siVIDEO: Hořel hotel Morava a sousední budova v Moravské Třebové, 95 evakuovaných osob

Po zjištění rozsahu požáru jsem nechal na místo povolat další jednotky. Celkem jich u požáru zasahovalo čtrnáct. S hotelem sousedil domov důchodců, který jsme i hned začali evakuovat a ochlazovat potřebnými proudy vody tak, aby nedošlo k rozšíření požáru.

Celkem bylo evakuováno 95 osob z domova důchodců. Na místě bylo během dne velké množství hasicí techniky, ale i výšková technika. Hořet začalo v pokoji v prvním patře hotelu. Ze sousedního pokoje byl evakuován i jeden host.

Likvidaci požáru nám velmi ztěžoval obrovský žár. U obou objektů se postupně zřítila střecha,

vzpomíná na opravdu obrovský zásah Martin Jakubec.

Je třeba říci, že za tento zásah byl oceněn prestižní cenou záchranářů v oboru elektrotechniky Zlatý blesk.

Dnes se celá stanice Moravská Třebová loučila s příslušníkem při jeho řádné směně.

„Překvapením pro něj byl organizovaný výjezd k dopravní nehodě s vyproštěním dárkového balíčku. To především z toho důvodu, že byl garantem vyprošťování dopravních nehod,“ říká velitel stanice Moravská Třebová npor. Ing. Tomáš Nárožný.


Milý Martine, nám nezbývá než Ti z celého srdce poděkovat za přátelství, všechnu práci, kterou jsi odvedl, za lidské životy, které jsi svým rozhodnutím zachránil. Přejeme Ti mnoho úspěchů v další etapě života.

HZS Pardubického kraje
Sdílet