Středa 15. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči v Mikulášovicích mají nově defibrilátor, zachraňovat životy budou ve městě i okolí

Od konce února roku 2022 mají dobrovolní hasiči v Mikulášovicích automatizovaný externí defibrilátor – zkráceně AED – a zařadili se tak do projektu Časná defibrilace v Ústeckém kraji.

Během několika dnů až týdnů, po zařazení do systému, začnou vyjíždět jako tzv. First respondeři na žádost kolegů ze Zdravotnické záchranné služby a následné výzvě od krajského operačního střediska HZS Ústeckého kraje.

Automatizovaný externí defibrilátor je přístroj určený k laické resuscitaci, srdci podá (nebo nepodá, není-li potřeba) elektrický výboj. Jak je dnes standardem, defibrilátor Lifepak 1000 je „mluvící“, hasiče tak na místě naviguje hlasitými česky mluvenými pokyny.

Vzhledem k tomu, že zdravotnická posádka z Velkého Šenova může být vyjetá u jiného pacienta, mikulášovičtí hasiči na místo dorazí dříve, než další sanitka z Rumburku a zahájí tak poskytování první pomoci. I když defibrilátor v podstatě neumožní udělat při záchraně života chybu, hasiči samozřejmě museli projít základním zdravotnickým školením.

Výhodou používaného přístroje je, že elektrody, které se přilepují na pacienta, jsou kompatibilní s těmi, které používají posádky v sanitkách. Když tak zdravotníci dorazí na místo, pouze přepojí elektrody na svůj lepší přístroj a vše je bez dalšího zdržení.

Defibrilátor s sebou budou hasiči vozit i na různé dozory kulturních akcí, jeho případné použití je pak bleskové a reálně může zachránit život.

Díky celému projektu bylo ke konci roku 2021 zachráněno již 170 lidí. Velké zkušenosti s ním mají například strážníci ve Varnsdorfu, dobrovolní kolegové z Dolní Poustevny či Jiříkova, nebo profesionální hasiči z Varnsdorfu či Šluknova.

Sdílet