Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po třiceti letech odsloužených na stanici ve Svitavách opouští Viktor Zemánek své kolegy

Dnes je poslední únorový den a pro někoho je tento den poslední i ve službě. Pro hasiče Viktora Zemánka, který na stanici ve Svitavách sloužil 30 let, právě dnes končí etapa života strávená u profesionálních hasičů.

Když Viktor Zemánek k „profíkům“ nastoupil, bylo mu 34 let. Viktor Zemánek byl zařazen nejprve jako požárník s hodností rotného a po třiceti letech odchází s hodností podpraporčíka. Na svitavské stanici sloužil po celou dobu jako strojník.

Do hasičské práce byl celých třicet let opravdu velmi zapálen a vždy uměl vzít za práci. Viktor byl, je a určitě i nadále bude velmi kamarádský, a to i mezi mladšími kolegy. Zasahoval u mnoha událostí, zachránil životy mnoha lidem, ale i zvířátkům.

„Vzpomínám si na požár v Opatově, kde hořel rodinný domek. Oznámeno nám bylo, že se uvnitř nachází dvě děti. Schodiště bylo již v plamenech a my jsme tam vtrhli a hledali je. Nakonec jsme průzkumem zjistili, že ve druhém patře nikdo není. To jsme si oddechli,“ přibližuje jeden z napínavých okamžiků své dlouholeté kariéry Viktor Zemánek.

V poslední den jeho služby se s Viktorem Zemánkem rozloučili nejen jeho kolegové, ale také plk. Ing. Oldřich Jedlička, ředitel HZS územního odboru Svitavy a plk. Mgr. Aleš Černohorský, ředitel HZS Pardubického kraje.

Milý Viktore, všechno jednou končí a nám nezbývá než Ti z celého srdce poděkovat za přátelství, všechnu práci, kterou jsi odvedl, za lidské životy, které jsi svým rozhodnutím zachránil. Přejeme Ti mnoho úspěchů v další etapě života a zároveň také hodně zdraví.

„Budeš nám chybět a nepochybně nám budou chybět i tvé zkušenosti,“ říkají jednohlasně jeho kolegové.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet