Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravskému hasiči – silákovi se splnil v USA sen, Miroslav Šín tam za rok asi poletí znovu

Profesionálnímu hasiči ze stanice HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Jih ppor. Ing. Miroslavu Šínovi (47), kde slouží jako velitel čety, se splnil sen – v USA si potřásl rukou a chvíli se pobavil s legendou kulturistiky a silového sportu, Arnoldem Schwarzeneggrem.

Byl přitom vybrán organizátory jedné z nejdrsnějších hasičských soutěží světa The World’s Strongest Firefighter, aby reprezentoval Ostravu, Moravskoslezský kraj, potažmo i celou Českou republiku. Swanzenegger tuto soutěž dlouhá léta zaštiťuje.

Soutěže v Columbusu, hlavním městě státu Ohio, se zúčastnil jako první český hasič v historii. Mirek skončil desátý. Do silového klání se vybíralo z tisícovky hasičů-siláků z celého světa

Doprovázel jej Jan Pipiš z HZS Libereckého kraje, kterého také vybrali organizátoři, ale „jen“ jako náhradníka za některého ze 14 poctivě vybraných soutěžících. Nikoho nakonec nemohl nahradit, všichni byli fit, ale co organizátory zaujalo, že Honza ostravského siláka během náročného silového čtyřboje podporoval a pomáhal mu, a ještě stačil „bokem“ absolvovat všechny disciplíny naplno.

To, že jsem byl vybrán na letošní ročník do Columbusu, to mě dostalo. Ještě víc, že zřejmě i díky této české hasičské spolupráci budeme pozváni i na příští ročník – tentokrát do kalifornského města Santa Monica,

upozornil Miroslav Šín.

Pozvánka na příští ročník je přímo na osobní pozvání promotéra soutěže, kterému se líbil výkon obou českých siláků. Promotér přislíbil, že příští ročník udělají – kvůli „lehčímu“ Honzovi – dvě váhové kategorie – do 105 kg a nad 105 kg.

Odlet do USA na poslední chvíli bez větší aklimatizace se projevil ještě po návratu domů na konci minulého týdne – několikadenní nespavostí a únavou. „Pokud za rok poletíme, chtěli bychom tam být alespoň týden dopředu,“ poznamenal Šín.

Cesta ale stála za to. Přivítání s Arnoldem Schwarzeneggrem, bezmála 2000 diváků v sále, což na území ČR Mirek nikdy nezažil. „Úžasná atmosféra. Když procházel Arnold, celý sál bez pokynu někoho třetího povstal…,“ zavzpomínal.

Nejlépe se mu podařil mrtvý tah s činkou, kde skončil 4., jako dalších 8 borců pokazil „loglift“, tedy zvedání 120 kg klády. A přitom už při prvních trénincích pro něj této dosud neobvyklé disciplíny byl úspěšný.

Sám se svými 120 kilogramy (jako ta soutěžní kláda) patřil mezi pět nejmenších, byli tam ale borci i o 30 kg těžší. „Na příští rok budu mít víc času na přípravu,“ dodal.


Do USA odletěl Mirek Šín s kolegou ve čtvrtek 3. 3. 2022. Vrátil se za týden poté. Do této soutěže se nelze kvalifikovat, silák z řad hasičů může být pouze vybrán. „Je to splněný sen. Úspěchem pro mě je už to, že mě vůbec vybrali. Navíc se potkám se svým vzorem, který klání zaštiťuje,“ uváděl ještě před odletem.

Své jméno si vydobyl po úspěších na nejrůznějších silových soutěžích po celém světě. Šín získal například zlatou medaili v silovém trojboji ze Světových policejních a hasičských her v Sydney nebo v Jižní Koreji. Například na jedněch světových hrách hasičů a policistů na severoamerickém kontinentu dokázal porazit všechny domácí hvězdy v páce.

Závod o nejsilnějšího hasiče světa je součástí proslulého Arnold Sports festivalu. V Columbusu na něj zavítalo na 200 tisíc lidí, z toho přes 22 tisíc sportovců z 80 zemí světa.

O tom, jaké disciplíny na ně v Ohiu čekají, se Šín s Pipišem dozvěděli až letos v lednu. Zvedání více 120kilové klády ze země, mrtvý tah v délce 60 sekund s více než dvousetkilovou činkou, běh s pytlem písku v rukou na hrudi a přitahování závaží na laně. To jsou jiné disciplíny, než na jaké jsou naši hasiči z extrémních závodů zvyklí.

Sdílet