Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na jihu Čech se srazily dva vlaky

U jihočeského Bavorova se čelně srazily dva osobní vlaky. Jeden starší cestující zemřel, na třicet lidí bylo zraněno, z toho čtyři až pět těžce. V péči lékařů jsou také oba strojvedoucí.

Nehoda se stala ve tři čtvrtě na tři u obce Blanice. Trať tu vede lesem a stáčí se do nepřehledného oblouku. Motorové vlaky od Prachatic a Číčenic do sebe čelně narazily mezi stanicemi Bavorov a Strunkovice nad Blanicí. Čela vlaků jsou vklíněná hluboko do sebe, až k prostoru pro cestující. V motorových a dvou přípojných vozech jich jely desítky.

Pro zraněné přijely sanitky z celého okolí a dva vrtulníky. Některé z nich lékaři ošetřili na místě, další rozvezly záchranky do nemocnic ve Strakonicích, Prachaticích, Českých Budějovicích. Jeden z vrtulníků letěl až do Plzně.

Staršímu muži už zdravotníci nedokázali pomoci. Vážně zraněných je asi pět. „Dostali jsme hlášku, že bude hodně zraněných, tak jsme dali dohromady celý tým,“ řekl lékař Jan Vaňata ze strakonické nemocnice.

Na místě zasahovali hasiči ze Strakonic i jejich železniční kolegové. Příčinu nehody vyšetřuje policie a Drážní inspekce. Podle jejího mluvčího Jana Kučery jely vlaky asi čtyřicetikilo­metrovou rychlostí a po srážce vykolejily všechny vozy.

Foto:iDnes
Sdílet