Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár v obci Třemblat si vyžádal vyhlášení druhého stupně poplachu

V noci ze soboty na neděli přijali středočeští hasiči oznámení o požáru dřeva na zahradě rodinného domu v Třemblatu, místní části obce Ondřejov v okrese Praha-východ.

První volající uvedl, že na pozemku se kromě velkého množství dřeva nachází také různé druhy starých a nepotřebných věcí, a požár se začíná šířit směrem k rodinnému domu. Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotku z Říčan spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Onřejov, Struhařov, Třemblat a Turkovice.

Jelikož při příjezdu jednotek k události byl rodinný dům požárem už zasažen, zaměřili se hasiči na chránění dalších okolo stojících rodinných domů. Velitel zásahu zároveň nechal zvýšit poplachový stupeň na druhý a povolal na místo další jednotky.

Poplach se tedy rozezněl u dobrovolných hasičů obcí Hrusice, Mnichovice, Mukařov, Senohraby a Zvánovice. Z benešovské profesionální stanice vyjel také protiplynový automobil, který disponuje zásobou náhradních lahví do dýchacích přístrojů, v kterých celý zásah probíhal.

K likvidaci plamenného hoření a na ochranu ostatních objektů nasadili hasiči celkem osm vodních proudů. Požářiště bylo rozděleno na tři úseky, na místí nádrži v Třemblatu bylo zřízeno čerpací stanoviště a vodu dovážely cisterny na místo kyvadlově.

Čtvrt hodiny po třetí hodině byl požár pod kontrolou, dále se nešířil a tak mohla být nahlášena jeho lokalizace. Hasiči se následně zaměřili na rozebírání konstrukcí za pomoci motorových a rozbrušovacích pil, vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek.

V půl páté bylo možné snížit poplachový stupeň na základní a některé jednotky se mohly vrátit na své základny. V šest hodin bylo místo protokolárně předáno a místní dobrovolné jednotce Třemblat nařízena šestihodinová dohlídka nad požářištěm.

Škoda, kterou požár způsobil, byla předběžně odhadnuta na 400 tisíc korun. Proč začalo hořet, zjišťuje hasičský vyšetřovatel.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet