Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z Česka až do afrického Senegalu, THT Polička vyrobila pro letiště v Ourossogui-Matam Tatru Terra pro tamní hasiče

Na letišti v Ourossogui-Matam v Senegalu omladí vozový park cisternová automobilová stříkačka Tatra Terra z produkce firmy THT Polička. Stejná slouží i hasičům na dalším senegalském letišti – v Saint-Louis.

Podvozek

Nástavbu veze dvounápravový podvozek Tatra T815–2T5RA3.432 s při­pojitelným pohonem přední nápravy a průběžným rámem. Brzdy jsou na všech nápravách kotoučové, použity jsou „velké“ pneumatiky 395/85 R20.

O pohon se stará tatrovácký vzduchem chlazený osmiválec o výkonu 325 kW a automatická převodovka Allison 4500.

Kabina je čtyřmístná, sedadla jsou orientována ve dvou řadách ve směru jízdy. V opěradlech obou zadních sedadel a sedadla velitele jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů.

Uprostřed je v horní části kabiny police pro příslušenství, před sebou mají hasiči mimo jiné držáky zásahových přileb, čtyři dobíjecí úchyty pro ruční radiostanice a další čtyři pro ruční svítilny.

Komfort osádky zvyšuje klimatizace. Na levém boku kabiny je sdružená zásuvka Rettbox-air pro doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů. Při nastartování se samočinně odpojí.

Pro spojení slouží vozidlová analogová radiostanice.

Podvozek je spolu s koly chráněn před sálavým teplem soustavou vodních trysek.

Nástavba

Konstrukce nástavby je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů pomocí prizmatických šroubovaných spojů, olepena je hliníkovým plechem.

Na každém boku je trojice schrán s příslušenstvím, čerpací zařízení se obsluhuje zezadu.

Nádrž na hasivo je vyrobena jako jeden celek z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Tatra v ní uveze 3500 litrů vody a 400 litrů pěnidla.

O dodávku hasiva se stará čerpací zařízení THT PKA 3000–250 o výkonu 3000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Čerpadlo umožňuje i vysokotlaký provoz – tedy 40 barů – popřípadě kombinaci obojího.

Přiměšovací zařízení je řízeno elektronicky a umožňuje přimísení v rozsahu 0 – 6 % po 0,1% krocích.

Na střeše kabiny je uchycena dálkově ovládaná lafetová proudnice P24 pro zásah vodou i pěnou. K její obsluze slouží joystick v kabině řidiče, nouzově ji lze ovládat i manuálně ze střechy vozu. Její horizontální pracovní rozsah je ± 137 °, vertikální –15 až +53 °.

Účinný dostřik vodou činí 55 metrů, při tlaku 8 barů je průtok 1 560, respektive 3 150 litrů za minutu dle nastavení. Při zásahu pěnou je nejvyšší dostřik 50 metrů.

Rozměry a hmotnosti

Tatra ve žlutém odstínu RAL 1023 je dlouhá 9250 mm, široká 2550 mm a vysoká 3620 mm. Její provozní hmotnost je 12500 kg.

Sdílet