Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa a porostu u Sloupu likvidovali hasiči téměř 7 hodin, byl vyhlášen třetí stupeň poplachu

Třetí stupeň požárního poplachu jsme vyhlásili při požáru lesního porostu u Sloupu na Blanensku. Hořelo na ploše přibližně 300krát 300 metrů. Zásah ve špatně přístupném terénu komplikoval vítr.

Požár byl na tísňovou linku ohlášen po čtvrt na jedenáct. Po příjezdu na místo velitel zásahu nechal postupně vyhlásit druhý a pak i třetí stupeň požárního poplach. Na místě pak zasahovalo najednou sedmnáct jednotek. Plocha požáru byla odhadnuta na plochu přibližně 300×300m.

Zásah jsme měli rozdělený na 4 bojové úseky. Proti plamenům jsme použili dvanáct vodních proudů. Ve třináct hodin se nám podařilo zastavit šíření požáru a dál jsme dohašovali jednotlivá ohniska.

Dvě jednotky, předurčené pro ochranu obyvatelstva, zajistily týlový prostor s občerstvením a zázemí k odpočinku zasahujících. V odpoledních hodinách proběhlo i střídání dobrovolných hasičů.

Zásah komplikoval vítr a těžko dostupný terén. V 16.50hod. jsme plameny zlikvidovali. Na místě zůstaly dvě dobrovolné jednotky hasičů z obcí Sloup a Vavřinec na dohled do zítřejšího rána.

Příčina vzniku požáru a výše škody je zatím v šetření. Při hašení v prudkém kopci upadl jeden ze zasahujících hasičů a poranil si ruku. Poskytnutí lékařské pomoci na místě však nebylo potřeba.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet