Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slunce, seno, hasiči

Jednoho dne jsme společně s naším sborem projížděli známými Hošticemi a tak mě ihned napadlo udělat o tomto výletu zajímavý článek.

V sobotu 17. 6. jsme byli pozváni starostou SDH Vlachovo Březí na jejich krajskou soutěž v požárním sportu. Vyjížděli jsme brzy ráno asi kolem 7. hodiny, na místě jsme měli být na slavnostní zahájení ve 13 hodin odpoledne, ale jelikož by jsme přijeli moc brzy, napadlo nás zajed cestou do blízké vesnice Hoštice, která se proslavila českým známým filmem Slunce, seno a jahody, Slunce, seno a pár facek a nakonec Slunce, seno a erotika.

Kromě toho, že nás každý „okukoval“ jsme na náměstí potkali „starou Konopníkovou“. Lidé si asi říkali, co tady dělají zrovna hasiči (naše technika je vidět na fotkách), jedná se o dopravní automobil na podvozku Mercedes Benz 100, který si sbor dělal sám. Na náměstí se nachází Hasičská zbrojnice, kde je také hasičské muzeum. Ve všedních dnech je muzeum normálně otevřené veřejnosti a je spojené jak historickou technikou, tak obrázky z natáčení filmu – muzeum společně se zbrojnicí má název „U Floriána“. Asi o dva baráky výše se nachází dům rodiny Škopkových, abych řekl popravdě, nikdy jsem si ve filmu hasičárny nevšiml.

Jelikož bylo ten den opravdové vedro, šli jsme se zchladit do zdejší hospody, kde jsme potkali naše hasičské kolegy z SDH Nejdku (okr. Karlovy Vary), kteří se chladili „pivem“ – více na fotkách. Po krátké debatě jsme se dozvěděli, že míří také do Vlachova Březí na krajskou soutěž.

Jako výlet s Vašim sborem bych to uznal za vhodné, nejen že shlédnete tuto proslavenou obec známým filmem, ale také se podíváte, jak to probíhá na zdejší zbrojnici a také „hospodě“ :-)


Foto a text pro Požáry.cz Lukáš Vejvar
Student 1. ročníku – Strojník požární techniky
Střední odborné učiliště PO Chomutov
www.firerescu­e.unas.cz
Sdílet