Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na likvidaci požáru lesa v katastru části Lipí bylo nasazeno 10 jednotek hasičů i policejní vrtulník

Na hašení rozsáhlého lesního požáru v katastru části Lipí bylo 24. března 2022 odpoledne nasazeno deset jednotek požární ochrany i vrtulník Letecké služby Policie ČR. Požár zasáhl část louky a lesa, hořelo z větší části v těžko přístupném a příkrém terénu. K rychlému rozvoji požáru přispěl vanoucí vítr.

Plocha požáru byla asi 300×500 m, vrtulník byl s bambivakem vysílán nad nejhůře dostupná místa. Plnění vaku bylo zajišťováno v místě za pomoci dobrovolných jednotek. Posádka vrtulníku provedla celkem 13 shozů. Po necelých dvou hodinách byl požár lokalizován, jednotky dále pracovaly na uhašení ohnisek a prolévání prostoru vodou.

Poté, co padla tma, byl už pohyb v prudkém zalesněném terénu pro hasiče nebezpečný. Práce byly přerušeny do rána, na místě zůstala na dohled místní dobrovolná jednotka. Za světla se na místo vrátí i vyšetřovatel hasičů, který bude zjišťovat rozsah škod i možnou příčinu.

Při události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Náchod a Jaroměř, dále se na likvidaci požáru podílely dobrovolné jednotky z Velké Jesenice, Červeného Kostelce, Nového Hrádku, Velkého Poříčí, Nového Města nad Metují, Dolné Radechové, České Skalice a Náchoda.

Družstvo profesionálních hasičů z Hradce Králové přijelo držet zálohu za náchodskou stanici pro případ jiné mimořádné události.

HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet