Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zloději se vloupali do hasičských stanic v Praze, Berouně a Hořovicích, ukradli věci za statisíce

Policisté pátrají po totožnosti osob, které se vloupaly do stanice HZS v Jinonicích, kde z garáží odcizily vybavení hasičských vozidel za několik stovek tisíc korun.

Pražští policisté pracují na objasnění případu vloupání, který se stal v neděli 3. dubna v časných ranních hodinách v objektu stanice HZS v Jinonicích. Neznámí pachatelé za použití násilí otevřeli okno v přízemí stanice a vnikli dovnitř.

V garážích pak během několika desítek minut prohledali vybavení zásahových vozidel a odnesli si z nich věci za více než tři sta třicet tisíc korun. Jedná se především o rozpínací kleště, pohonnou jednotku, střihač pedálů a další vybavení. Následně objekt i s odcizenými věcmi opustili.

Případ je prověřován pro trestné činy krádež a poškození cizí věci, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Zajištěné záznamy z kamer nejsou kvalitní, přesto věříme, že by mohly být podezřelé osoby poznány.

por. Mgr. Jan Rybanský
Policie ČR


Berounští kriminalisté se v současné době zabývají dvěma případy vloupání do garáží hasičských stanic, k čemuž došlo v Berouně a v Hořovicích.

K prvnímu případu vloupání došlo v Berouně 2. dubna, kdy neznámí pachatelé v brzkých ranních hodinách, v čase od půl druhé do půl čtvrté, vnikli na pozemek objektu garáží v ulici Pod Studánkou. Tam po poškození zámku dveří vstoupili do vnitřních prostor garáží, kde čepicemi zakryli bezpečnostní kamery.

Poté se v těchto prostorech volně pohybovali, otevírali odemčená vozidla, která prohledávali a následně ze dvou nákladních aut odcizili 3 kufry s nářadím a další vyprošťovací náčiní. Tímto ale neskončili a přešli do skladu a dílny, kde za pomoci koštěte odklonili kameru. Nicméně v těchto místnostech se jim nejspíš nic nelíbilo či nehodilo a prostory opustili.

Obdobně tomu tak bylo i v Hořovicích, kam se skupina neznámých pachatelů vloupala 5. dubna, taktéž v brzkých ranních hodinách, v době mezi 2:00 – 2:40 hodin.

Do garáže se dostali pachatelé po vylomení zámku dveří, odkud z nákladního vozidla, konkrétně cisternové stříkačky, odcizili vyprošťovací zařízení, roztahovač, mini nůžky a dvoumetrovou vysokotlakou hadici.

Tímto jednáním způsobili středočeským hasičům předběžnou škodu ve výši dosahující 150 tisíc korun.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to krádeže a porušování domovní svobody, za což pachatelům v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětím svobody na 2 roky až 8 let.

V souvislosti s tímto případem prosíme veřejnost o pomoc při ztotožnění muže, kterého zachytila kamera, když s ní manipuloval a otáčel ji. Pokud muže poznáváte nebo jste byli svědky těchto událostí, kontaktujte nás na tísňové lince 158.

Děkujeme předem za jakékoliv poznatky, které by nás dovedly ke ztotožnění muže či dalších osob, které se podílely na krádežích.

por. Bc. Michaela Richterová
Policie ČR

Sdílet