Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Hodonic pořídili dopravní automobil Iveco, dodavatelem je firma MOTO-TRUCK

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Hodonice zařadila do svého vozového parku nový dopravní automobil Iveco Daily od firmy MOTO-TRUCK CZ, obec ho pořídila za 3 049 999 korun včetně DPH. S financováním pomohla dotace Ministerstva vnitra.

Podvozek

Dvounápravový podvozek Iveco Daily je určen pro provoz na zpevněných komunikacích. Naftový přeplňovaný čtyřválec o výkonu 132 kW pohání skrze manuálně řazenou šestistupňovou převodovku kola zadní nápravy. Ta je vybavena uzávěrkou diferenciálu.

Celková hmotnost vozu je 7 200 kg, u dveří řidiče je zásuvka pro konzervaci a dobíjení akumulátorů.

Kabina je šestimístná se dvěma řadami sedadel orientovanými ve směru jízdy. Všechna sedadla jsou vybavena bezpečnostními pásy a jsou ze snadno omývatelného materiálu.

Komfort osádky zajišťuje jak klimatizace, tak na chodu motoru nezávislé 4kW vytápění. Na čelním skle je uchycena kamera pro záznam jízdy, spouští se zapnutím zapalování.

Na horní části palubní desky najdeme vozidlovou analogovou radiostanici, ovládací prvky výstražného světelného a zvukového zařízení červenomodré barvy a panel pro obsluhu nástavby.

Mezi sedadlem řidiče a velitele jsou v dobíjecích úchytech umístěny ruční radiostanice Motorola a ruční svítilny Streamlight Survivor.

Nástavba

Nástavba je vyrobena jako samostatný konstrukční celek z profilů ze slitin lehkých kovů technologií šroubovaných spojů a lepení, doplněna je prvky z polyesteru.

Osvětlení bezprostředního okolí nástavby zajišťují LED světla integrovaná do obou boků i zadní části automobilu.

Ve výbavě nechybí dvojice 12V LED světlometů s magnetickým uchycením a kroucenou šňůrou, každý z nich disponuje světelným tokem 1300 lumenů.

Na obou bocích je dvojice schrán pro příslušenství krytá hliníkovými roletkami. Do prostoru s motorovou stříkačkou v zadní části Iveca se vstupuje zezadu nahoru výklopnými dveřmi.

Vůz má v nástavbě integrovánu nádrž na 1000 litrů vody, vyrobena je z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Nechybí ochrana proti přeplnění ani signalizace zbývajícího množství hasiva, které zajišťuje LED stavoznak.

Na nádrž je napojen motorový vysokotlaký hasicí agregát s hadicí na navíjecím bubnu a vysokotlakou proudnicí.

Na horní pochůzné plošině nástavby jsou kromě sacích požárních hadic uloženy nastavovací žebříky, v plastové bedně je umístěno rozměrné příslušenství – včetně páteřové desky.

O osvětlení místa zásahu se stará pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár se dvěma 24V LED světlomety. Napájen je z podvozkové části automobilu, pohon kompresoru zajišťuje elektrocentrála.

Sdílet