Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy 150 let od založení hasičského sboru v Žatci proběhnou koncem května roku 2022

Sbor dobrovolných hasičů města Žatec Vás srdečně zve na oslavy 150 let založení sboru. Proběhnou v sobotu 21. května 2022 od 10 hodin na náměstí Prokopa Velkého a Kapucínské zahradě v Žatci.

Žatecký dobrovolný sbor v dnešní podobě

Sbor dobrovolných hasičů města Žatec je pobočný spolek Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, které je jedním z největších spolků v České republice.

Sbor počínaje rokem 2015 tvoří členskou základnu devatenáct řádných členů. Hlavním cílem sboru je získávání mladých členů, kteří jsou systematicky připravováni pro bezproblémový vstup do Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Žatec, dále preventivně-výchovná činnost, která má již dlouholetou tradici, protože se podílíme na řadě významných akcí, které jsou spojeny s ukázkou hasičské techniky, vybavení hasičů, ale hlavní důraz klademe na školení požární ochrany a ochrany obyvatelstva pro širokou veřejnost.

V rámci školení této problematiky získal sbor v roce 2009 grant v trvání jednoho roku a náplní grantu bylo teoretické a praktické seznámení žáků základních a středních škol v okrese Louny s použitím hasebních prostředků při zdolávání požárů ve škole, ale i v bytových jednotkách. Každý rok školíme vybrané školy s problematikou Ochrany člověka za mimořádných událostí.

V rámci školení popisujeme jednotlivé mimořádné události, možnosti sebeochrany obyvatelstva, zdroje rizik daného území a správný způsob ohlášení mimořádných událostí na telefonní linky tísňového volání.

Členové sboru se aktivně podílejí na činnostech v rámci okresních, krajských sdružení hasičů a také přímo v ústředí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, kde zastávají funkce ve výkonných výborech a v radách prevence a ochrany obyvatelstva.

Historie žateckých hasičů

Žatecký hasičský sbor patří k nejstarším v Čechách. Ustavující schůze hasičského dobrovolného sboru se konala dne 3. dubna 1870 ve dvě hodiny odpoledne v budově dnes již zbouraného hostince Střelnice, což vyplývá z historických dokumentů.

O této schůzi existují záznamy, ze kterých vyplývá, že prvním velitelem tohoto sboru se stal fotograf Richard Schöer a zástupcem byl zvolen Wilhelm Keller.

Hasičský dobrovolný sbor nesl název „Der freiwillige Turnfeuerwehrve­rein“, jehož náplní bylo kromě hašení požárů i tělesné cvičení. V prvním dochovaném zápisu ze září 1871, a ani později, již historiograf Adolf Seifert píše o „těžké krizi spolku, která měla příčinu v roztržce s městskou radou“.

Z těchto pramenů je patrné, že spolek procházel krizí. V roce 1876 měla být krize zažehnána a název spolku byl změněn, z názvu zmizel výraz „Turn“, a náplní spolku se stala především protipožární činnost. Členy sboru, ať činnými či přispívajícími, se stala většina majitelů žateckých domů.

V roce 1914 byl jmenován a zvolen požární radou Josef Pachmann. Pod jeho vedením novostí. Například v roce 1922 byla pořízena nová autostříkačka a záchranářské auto. Rovněž v tomto roce byla městem postavena nová zbrojnice a byl zřízen nový poplašný systém.

Vzhledem k tomu, že v této době byl Žatec převážně německý, je zřejmé, že první převaha německého obyvatelstva

Petr Šutera
Hasiči Žatec
Sdílet