Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příslušníci z obou královéhradeckých stanic absolvovali výcvik zaměřený na radiační ochranu při zásazích

V hasičských statistikách se „radiační havárie“ nevyskytuje příliš často. Dalo by se říci, že naštěstí! Neznamená to ale, že se na tento typ zásahů hasiči pravidelně nepřipravují, naopak je třeba téma často opakovat a fyzicky procvičovat.

Lehce se totiž může stát, že se hasiči ocitnou například u dopravní nehody vozidla převážejícího zdroj ionizujícího záření. Tyto zdroje se často používají v různých oblastech lékařství, provádění defektoskopie nebo například při výzkumných činnostech.

Odbornou přípravu s praktickým výcvikem zaměřenou na radiační ochranu při zásazích jednotek HZS absolvovali příslušníci z obou královéhradeckých stanic ve spolupráci s výjezdovou skupinou Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče.

Úkolem bylo připomenout si zásady radiační ochrany, radiačního průzkumu při mimořádných událostech, vyhledávání zdrojů ionizujícího záření nebo zjišťování plošné kontaminace rozptýlenými radionuklidy, včetně dodržování zásad spojených s dekontaminací a minimalizací následků ozáření zasahujících a zachraňovaných.

Děkujeme kolegům z IOO za velmi přínosnou spolupráci a doufáme, že se opět potkáme u některého z výcviků nebo taktických či prověřovacích cvičení, která jsou také na radiační havárie pravidelně pořádána.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet