Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po střetu dvou osobních vozidel v Příboře hasiči hydraulickými nástroji vyprošťovali zaklíněnou řidičku

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v neděli 17. dubna 2022 večer u vážné dopravní nehody dvou osobních automobilů v Příboře na Novojičínsku.

Událost byla na tísňovou linku ohlášena minutu po půl deváté, operační středisko k zásahu vyslalo jednotku Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Kopřivnici a spolu s nimi dobrovolné hasiče města Příbor.

Při nehodě byli zraněni celkem tři lidé, v jednom z automobilů zůstala zaklíněná řidička.

Hasiči okamžitě zahájili náročné vyprošťování pomocí hydraulických nástrojů. Válcem odtlačili palubní desku, aby uvolnili nohy zraněné ženy, nůžky a rozpínák použili pro vytvoření vstupu přes páté dveře.

Devětadvacetiletá žena utrpěla vážná zranění obou dolních končetin a horní končetiny. V automobilu zůstala zaklíněná a bylo nutné její vyproštění. Ještě předtím jí ale záchranáři naložili krční límec, zajistili žilní vstup a podali léky tlumící bolest.

Pacientka byla následně uložena do podtlakové matrace a po dalších úkonech v rámci přednemocniční neodkladné péče letecky přepravena na urgentní příjem FN Ostrava.

Dva muži středního věku byli posádkami ZZS ošetření s lehčími poraněními v oblasti hrudníku. Poté je záchranáři transportovali do ostravské Městské nemocnice a předali do péče zdravotníků tamního urgentního příjmu.

řekl nám k události mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl.

Po demontáži sedadel následně zraněnou ve spolupráci se zdravotníky opatrně vyprostili na páteřové desce a pomohli s transportem do vrtulníku LZS.

Vyproštění osob přes kufr automobilu je u modelů hatchback po čelním nárazu pro zraněného jednou z nejbezpečnějších cest. Vyproštění probíhá po ose nárazu – je tedy šetrné vůči páteři – a zároveň nabízí páté dveře ten největší otvor do havarovaného vozu.

Poté, co policisté provedli zadokumentování nehody, hasiči asistovali při naložení vozidel na odtah a uklidili komunikaci. Zásah byl ukončen krátce po půlnoci.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet