Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Virtuální realita pomáhá se vzděláváním hasičů i zaměstnanců, iluzi zdokonalují teplotní vesty

Ve dnech 12. a 13. dubna se mohli lektoři SOŠ PO a VOŠ PO společně s kolegy z HZS Moravskoslezského kraje zúčastnit ukázky simulátorů hašení požárů využívajících virtuální reality.

Tato technologie umožňuje uživateli ocitnout se v simulovaném prostředí a vytváří iluzi skutečných situací. Jeden ze simulátorů je zaměřen pro nácvik hašení s přenosným hasicím přístrojem.

Zde je cvičící nejen vystaven celé řadě scénářů, kde se musí potýkat s ohněm, ale také má za úkol zvolit si správný druh hasiva, případně spustit požární poplach v budově anebo poslat ohrožené osoby do bezpečí.

Tento simulátor slouží jak pro výcvik hasičů, tak pro výcvik zaměstnanců v případech vzniku požárů.

Druhý trenažér je určen výhradně hasičům. Je rovněž zaměřen na reálné situace a nácvik postupu při boji s živlem. Uživatelé mají možnost výběru velkého množství scénářů, a mohou tak procvičovat události, ke kterým by se v rámci běžného výcviku obvykle nemohli dostat.

Celý systém dokáže uživateli nasimulovat skutečné vybavení pro zásah, použití dýchacího přístroje s realistickou zpětnou vazbou o spotřebě vzduchu a rytmu dýchání, reálnou práci s proudnicí včetně odporu při pohybu se zavodněným proudem, vodní rázy a také tepelnou zátěž pomocí směrové tepelné vesty.

Systém následně poskytne okamžité vyhodnocení efektivity hašení, například zhodnotí úspěšnost hašení či spotřebu hasiva, to pak umožňuje sledovat zdokonalování kvality hašení při opakování simulace. Virtuální realita však nemusí působit na každého positivně.

Pohyb a adaptace v simulovaném prostředí může přivodit dezorientaci, rozostřené vidění, ataxii, případně i lehčí nevolnost. Velkým přínosem virtuální reality je bezesporu poskytnout studentům virtuální prostředí, ve kterém mohou rozvíjet své dovednosti bez skutečných důsledků selhání v reálném světě.

Děkujeme tímto kolegům HZS MSK za umožnění účasti na ukázce velmi zajímavého projektu.

kpt. Ing. Tomáš Kulčák
lektor-instruktor
Sdílet