Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři vozíky jednotkám předurčeným pro ochranu obyvatelstva dodala THT Polička, financoval je Pardubický kraj

V areálu společnosti THT Polička byly 22. dubna 2022 předány čtyři plně vybavené přívěsné vozíky pro čtyři obce zřizující jednotky sboru dobrovolných hasičů kategorie JPO V se specializací na ochranu obyvatelstva v Pardubickém kra­ji.

Vozíky, které obdrželi dobrovolní hasiči z Libišan, Jaroměřic, Bystřece a Morašic, budou sloužit k poskytování logistické podpory u déletrvajících zásahů, případně při zásazích s vyšší koncentrací osob.

Cena jednoho setu, který byl pořízen z rozpočtu Pardubického kraje, činí necelých 600 tisíc korun.

Po dohodě s dobrovolnými, ale i profesionálními hasiči a v souladu s koncepcí ochrany obyvatelstva, jsme se rozhodli pořídit tyto čtyři plně vybavené přívěsné vozíky za dopravní automobily, kterými chceme zajistit operativní poskytování logistické podpory při složitějších a déletrvajících zásazích jednotek požární ochrany nebo složek integrovaného záchranného systému.

Na základě komunikace s obcemi a odborného doporučení HZS Pardubického kraje byly vybrány čtyři obce zřizující jednotky sboru dobrovolných hasičů kategorie JPO V se specializací na ochranu obyvatelstva.

Jedná se o jednu jednotku v každém okrese tak, abychom zajistili plošné pokrytí. V okrese Ústí nad Orlicí se jedná o obec Bystřec, ve svitavském okrese o Jaroměřice, v Pardubickém o Libišany a v okrese Chrudim o dobrovolné hasiče z Morašic,

uvedl hejtman Martin Netolický.

Součástí plně vybaveného přívěsného vozíku za dopravní automobil je elektrocentrála RS 7540 PER, stan Big Hexagon Extreme o rozměru 4 × 6 metrů, skládací lavice a stoly, mobilní osvětlení, vestavěné přístroje pro přípravu teplých nápojů, ohřevu vody a výdeji stravy.

Přívěsný vozík je postaven na dvounápravovém podvozku o celkové hmotnosti 2500 kg s nájezdovou brzdou. Na oji vozíku je manipulační opěrné kolečko, v rozích pak stabilizační podpěry.

Nástavba je vyrobená z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení. V přední části je z každé strany uzavírací a uzamykatelná roletka z lehkého kovu s průběžným madlem o celé šířce roletky, vzadu jsou výklopné dveře.

Na pravé straně je po celé délce skříně přívěsného vozíku svinovací markýza.

O osvětlení se stará stativ Ecolite RMLED-30W o celkovém světelném toku 2100 lm. O teplo poté plynové topidlo Meva-TEC TB01005P o výkonu 3,45 kW.

Délka vozíku je – včetně oje – 4900 mm, šířka 2070 mm a výška 2450 mm.

Sdílet