Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Trojanovicích cvičili hasiči ze tří jednotek zásah u požáru chaty Koksař

Tři hasičské jednotky se v sobotu 23. dubna 2022 dopoledne zapojily do taktického cvičení, zaměřeného na záchranu osob a likvidaci požáru chaty Koksař v Trojanovicích.

Cílem cvičení bylo nejen procvičit postupy velitelů a hasičů, ale rovněž ověřit znalosti obsluhy mobilní požární techniky, součinnost profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů při společném zásahu či pohyb v zakouřeném prostředí v dýchací technice.

Námětem byl požár ve 4. nadzemním podlaží chaty během konání dětského tábora. Po evakuaci vedoucí tábora postrádal vychovatelku a jedno z dětí, požár se z podkroví rozšířil na střechu objektu.

Do cvičení byli zapojeni profesionální hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Kopřivnici a dobrovolné jednotky z Trojanovic a Frenštátu pod Radhoštěm.

K záchraně osob jednotky využily vyváděcí masku i transportní nosítka. Útočný proud na střechu budovy byl vytvořen z automobilového žebříku.

O dodávku hasiva na místo zásahu se postarala místní dobrovolná jednotka, která zřídila čerpací stanoviště na řece Lomná.

Výcvik bylo možné uskutečnit díky vstřícnému přístupu majitele, tedy obce Trojanovice – chata Koksař je aktuálně nevyužívaná, připravená k rekonstrukci.

Společná taktická cvičení profesionálních a dobrovolných jednotek zkvalitňují spolupráci, která probíhá u velké části zásahů jednotek požární ochrany.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet