Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě jednotky cvičily zásah při požáru osobního vozidla v podzemních garážích hotelu v Krásné Lípě

Ačkoliv by mnoho obyvatelů Šluknovského výběžku odpřísáhlo, že nejbližší podzemní garáže jsou daleko za humny, není tomu tak. Podzemní parkovací místa pro několik desítek vozů se nachází přímo v centru Krásné Lípy, pod místním hotelem.

Reálné zásahy v takových prostorech jsou pro hasiče vždy náročné, proto je třeba poctivě trénovat. Z toho důvodu se v neděli 24. dubna 2022 odpoledne rozezněly v Krásné Lípě sirény, na tísňovou linku byl oznámen fiktivní požár osobního vozidla v garážích s jednou nezvěstnou osobou.

Dle plánu cvičení na místo vyjela pouze místní dobrovolná jednotka společně s profesionály z Varnsdorfu, reálně by jednotek samozřejmě jelo více.

Když na místo dorazili první hasiči, zjistili, že prostor garáže je opravdu zakouřený – diskotékovým vyráběčem kouře byl totiž vybaven figurant. Ohnisko požáru simulovaly blikající majáčky.

Hasiči se vybavili dýchací technikou, zavodnili proud a vydali se na průzkum. První skupina, spoléhající pouze na chabý svit baterek a svůj hmat, zanedlouho objevila jak ohnisko, tak i člověka v bezvědomí. To už ale na místo dorazili i profesionální hasiči s termokamerou, která průzkum citelně zjednodušuje.

Osoba byla vynesena ven na čerstvý vzduch a fiktivně předána zdravotníkům. Další hasiči pak pokračovali v průzkumu prostor, vyhledávání hlavních uzávěrů a případně dalších zapomenutých osob.

Následně byly garáže odvětrány, jak přetlakovou ventilací, tak i vestavěným odsávacím systémem.

Po krátkém zhodnocení cvičení byla profesionální jednotka ještě podrobně seznámena s relativně novým krásnolipským přírůstkem, hasičskou čtyřkolou.

Sdílet