Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MS hasičů v silniční cyklistice 2004

V termínu 16.7. až 18. 7. 2004 se zúčastnila.výprava 16 příslušníků HZS ČR, členů SDHO a zaměstnanců HZSP Mistrovství světa hasičů v silniční cyklistice, konaného ve městě Luxembourg, hlavním městě Lucemburska.

Přeprava, ubytování a startovné členů výpravy byla v letošním roce zajištěna za výrazné podpory ze strany MV-generálního ředitelství HZS ČR a příslušných HZS krajů.
Vzhledem k prázdninovému termínu a obsazeným ubytovacím kapacitám byla výprava ubytována zčásti přímo v Luxembourgu a zčásti v městečku Bourglinster a Larochette v blízkém okolí hlavního města. Na zajištění ubytování se podíleli Vláďa Vysocký z HZS Moravskoslezského kraje spolu se Standou Krejčím z GŘ HZS ČR, kteří se výpravy také sami zúčastnili.
Ve pátek 16. 7. 2004 proběhla prezentace závodníků a prohlídka tratí jednotlivých závodů. V odpoledních hodinách proběhlo slavnostní zahájení celého šampionátu v historickém centru města Luxembourg. Na šampionátu se zaregistrovalo v 8 kategoriích zhruba 300 startujících z 12 států.
V sobotu 17. 7. 2004 proběhlo 4. Mistrovství světa hasičů v silniční časovce jednotlivců. Závod se konal na 10,4 km dlouhém okruhu s mírně zvlněným profilem na okraji města. V závodě startovalo v různých kategoriích celkem 10 českých hasičů. A hned první den přinesl českým barvám velký úspěch. Mistrem světa hasičů v silniční časovce jednotlivců se v kategorii A do 30 let stal Jan Adámek z SDHO Ostrava-Stará Bělá a v kategorii B do 40 let se na 3.místě umístil Pavel Krob z HZS hl.m.Prahy. Také další ze startujících se ve výsledkové listině rozhodně neztratili. Jmenujme především 6.místo Karla Juráně (HZS ÚO Teplice), 7.místa Vládi Vysockého (HZS ÚO Ostrava) a Pavla Poura (HZSP Spolana Neratovice) a 8.místa Petra Barana (SDHO Ostrava-Stará Bělá) a Ivana Latemberga (HZS ÚO Brno-město), znamenající opět ukázku skvělé výkonnosti hasičů z České republiky.
V neděli 18. 7. 2004 se konalo 22. Mistrovství světa hasičů v silničním závodě jednotlivců s hromadným startem. Závod se konal na okruhu o délce 12,5 km, situovaném přímo ve městě Luxembourg. V každém okruhu se závodníci museli popasovat se dvěma stoupáními a rovněž počasí určitě závodníkům trať neulehčilo. Hlavně v kategorii C si závodníci užili pravou průtrž mračen. Závodu se zúčastnilo ve svých kategoriích celkem 11 českých závodníků. Naši opět bojovali o přední umístění. 5. místo obsadil Jan Adámek, 6. místo Ivan Latemberg, 7.místo Petr Mališ a 8 místo Petr Dobrý (HZS hl.m.Prahy). Ostatní naši dokončili závody nejhůře na 21.místě ve svých kategoriích.
Velkou smůlu si v tomto závodě vybral náš závodník Pavel Krob, který měl při jízdě v samostatném úniku pád a jeho zranění si vyžádalo operaci v místní nemocnici. Podle mých zpráv se operace zdařila a Pavel už je zpátky doma. Tímto mu také všichni přejí brzké uzdravení a návrat do sedla bicyklu alespoň ve stejné formě, jakou měl v době konání závodu.
V odpoledních a večerních hodinách proběhlo ukončení celého mistrovství na závěrečném slavnostním ceremoniálu, konaném opět v centru města Luxembourg. Podrobné výsledky jsou dostupné na webové stránce http://www.luxwm2004.org.
V roce 2004 se uskuteční ještě samostatné mistrovství světa v cyklistice na horských kolech (Francie-St.Leger en Yvelines, 1.-3.10.). Podrobnější informace k této akci jsou dostupné na webových stránkách http://cmvttsp2004.free.fr .
Pro příští rok 2005 bylo pro konání mistrovství světa v silniční cyklistice určeno místo, jak se říká cyklistice zaslíbené – španělský ostrov Mallorca. Podle rozhovoru se zástupci španělských cyklistů je předpokládaným termínem měsíc září.

npor. Ing. Pavel Vinopal
OPIS GŘ HZS ČR
Sdílet