Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka hasičů z Chrudimi trénovala záchranu čtyř vodáků z jezu na řece Chrudimce

Sezona vodáků je zahájena a my nezahálíme a intenzivně trénujeme na zásahy na vodě

Sezona vodáků je zahájena a my nezahálíme a intenzivně se připravujeme na zásahy na vodě. Na jezu řeky Chrudimky (říční km 16,2) u obce Tuněchody došlo v úterý 26. dubna dopoledne cvičně k převržení raftu se čtyřmi vodáky. Vodáci zůstali uvězněni ve vodním válci jezu i s raftem. Naštěstí přihlížející osoba ze břehu zpozorovala převržení raftu na jezu řeky Chrudimky a ihned oznámila tuto událost na tísňovou linku. Průzkumem jednotky hasičů zjistily na místě události dvě tonoucí osoby, které byly svírány ve vodním válci. Další dvě osoby byly nezvěstné.

Jednotka hasičů z Chrudimi velmi dobře zná charakter jezu a provedla okamžitě bezpečnou záchranu tonoucích. Postupovalo se dle standardních postupů záchrany osob z vodního válce. Hasiči zabezpečili jez hlídkou a zachraňovaným osobám byly do vody vhozeny i házecí pytlíky. Vytvořeno bylo lanové přemostění na úrovni vývarové linie k záchraně tonoucích. Poté byl vytažen převrácený raft a proveden průzkum vývařiště-podjezí potápěčskou skupinou k vyhledání pohřešovaných osob. Jednotka SDH města Chrudim provedla na pokyn velitele zásahu prohledání řečiště a břehů řeky pod jezem. Hlídka Policie ČR zajistila místo zásahu a přístupové komunikace, provedla ztotožnění zachráněných osob a zahájila úkony k pátrání po pohřešovaných osobách. Zdravotnická záchranná služba poskytla přednemocniční neodkladnou péči dvěma zachráněným osobám z vodního válce jezu.

Cílem cvičení byl nácvik součinnosti mezi složkami IZS na taktické úrovni v místě zásahu. Prohloubení zásad spolupráce při řešení mimořádné události. Zvýšení organizačních schopností rychlého a správného rozhodování velitelů a vedoucích složek IZS.

Procvičení taktiky zásahu jednotek požární ochrany při záchraně tonoucích osob ve vodním válci a metodiky záchrany z vodní hladiny – průzkum místa zásahu, vyhledání a záchrana tonoucích osob, vyhledávání osob ve vývařišti – podjezí potápěči, vyhledávání pohřešovaných osob v řečišti toku pod jezem.

Cvičení se účastnily tyto jednotky požární ochrany: Jednotka HZS PS Chrudim, jednotka HZS PS Pardubice (potápěči) a jednotka SDH města Chrudim. A dále se cvičení účastnily složky IZS – Policie ČR a ZZS Pardubického kraje.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet