Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krajská soutěž HZS Středočeského kraje ve vyprošťování u dopravních nehod zná vítěze roku 2022

Ve čtvrtek 28. dubna 2022 se v krásném prostředí před Městskou sportovní halou, která je na břehu řeky Labe v Poděbradech, uskutečnila Krajská soutěž ve vyprošťování u dopravních nehod Hasičského záchranného sboru Středočeského kra­je.

V osm hodin ráno začala celá soutěž slavnostním nástupem, na kterém nechyběla hejtmanka Středočeského kraje Mgr. Petra Pecková, starosta obce Poděbrady Jaroslav Červinka, náměstek krajského ředitele HZS Středočeského kraje pro IZS a operační řízení plk. Ing. Miloš Hladík, ředitelé územních odborů HZS Středočeského kraje, další pozvaní hosté a samozřejmě ti, pro které byla tato soutěž určena – čtyřčlenná soutěžní družstva a také skupina rozhodčích.

Při slavnostním nástupu všechny soutěžící přivítali nejprve paní hejtmanka, následována panem starostou a nakonec promluvil plk. Hladík, který kromě toho, že všechny soutěžící přivítal a popřál jim mnoho úspěchů, také celou soutěž odstartoval.

Následně se všechno rozběhlo jako dobře namazaný stroj, technická četa chystala různé druhy dopravních nehod, podle scénáře, který si soutěžní družstva předem vylosovala. Postup při této soutěži je vždy stejný.

Čtyřčlenné soutěžní družstvo si na označené místo připraví vše, co může u zásahu při dopravní nehodě potřebovat – hlavně vyprošťovací zařízení, páteřové desky, klíny, úkapové nádoby, různé druhy krytí (deky a desky) a zdravotnický batoh a odeberou se do izolace.

Vzápětí probíhá stavba vylosovaného scénáře a umístění figuranta dovnitř vozu – ten simuluje reálně zraněnou osobu po dopravní nehodě. Ihned poté může být soutěžní pokus odstartován. Soutěžící vybíhají z izolace a poprvé spatří, jaký scénář si vylosovali, což simuluje, k jakému druhu dopravní nehody reálně přijeli.

Soutěžní družstva jsou vždy ve složení velitel družstva, zdravotník a další dva členové družstva. Každý z nich má svůj úkol. Velitel zásahu musí rychle zhodnotit situaci a zvolit a určit způsob, jakým bude zraněná osoba z vozu vyproštěna. Zároveň komunikuje s celým družstvem a operačním střediskem a rozdává rozkazy členům družstva.

Zdravotníkův hlavní úkol je co nejrychleji se dostat ke zraněné osobě, poskytnout jí první pomoc, zjistit rozsah a druh zranění a připravit tuto osobu na samotné vyproštění a následný transport.

Každé ze soutěžních družstev má na svůj pokus 20 minut, avšak po uplynulých 15 minutách přichází za každou půlminutu navíc penalizace. Kromě časového limitu jsou pokusy hodnoceny také týmem rozhodčích, kteří se zaměřují na tři okruhy – taktika, technika a předlékařská péče. Rozhodčí pro taktiku hodnotí správnost provedení postupu a dodržení bezpečnosti nejen figuranta, ale i samotných soutěžících.

Rozhodčí pro techniku hodnotí správnost použití technických prostředků – jako jsou hydraulické vyprošťovací zařízení, různé přímočaré pily například na sklo a karosérie vozidel, klíny apod. Rozhodčí pro předlékařskou pomoc hodnotí vše, co se týká práce zdravotníka a vše kolem figuranta, zda byla podána kyslíková terapie, pokud byla třeba, jestli bylo s figurantem správně zacházeno, aby nedošlo k jeho dalšímu zranění apod.

Letos soutěžilo devět družstev z jednotlivých územních odborů, tři družstva podnikových hasičů a družstvo místní dobrovolné jednotky, která je předurčená na zásahy u dopravních nehod.

Vítězný pohár nad hlavu pozvedli borci z Hořovic, kteří tuto soutěž vyhráli už po několikáté. Na druhém místě se umístilo družstvo podnikových hasičů Škoda AUTO, a.s. a bronzovou příčku obsadili hasiči z územního odboru Příbram.

Ceny a poháry převzali vítězové z rukou starosty Poděbrad Jaroslava Červinky, plk. Ing. Miloše Hladíka a ředitele územního odboru Nymburk plk. Ing. Luďka Turka. Po vyhodnocení, slavnostním nástupu a předání cen se všichni mohli rozjet zpět do svých domovů.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet