Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení jednotek SDH v roce 2022 prověřilo hasiče okresů Strakonice a Písek, hlavním námětem byla záchrana topící se osoby

V letošním roce, po menší odmlce způsobené pandemií Covid-19, se uskutečnil již 9. ročník akce zvané „Cvičení jednotek SDH v roce 2022“, určené pro dobrovolné jednotky požární ochrany (dále jen JPO) okresu Strakonice a okresu Písek.

Cvičení proběhlo oproti minulým ročníkům pouze v jednom dni a to 23. 4. 2022. Letošní cvičení bylo zaměřeno na záchranu topící se osoby na jezu v městysi Štěkeň. Zázemí nám připravila místní jednotka, v čele se starostou městyse Štěkeň.

Součástí cvičení byl i motorový člun, který byl k dispozici k případnému svezení zájemců. Počasí nám sice moc nepřálo, bylo chladno, ale nepršelo a slunce se také občas ukázalo.


Cvičení začalo nástupem jednotek a seznámení se s programem cvičení. Vedoucím cvičení byli přivítáni hosté, mezi kterými byl pan senátor MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA, Ing. Jiří Heinrich, starosta Okresního sdružení hasičů (dále jen OSH) Písek, pan Václav Albrecht, předseda OKRR při OSH Strakonice a pan Bohumil Bláha, starosta městyse Štěkeň. Vlastní cvičení začalo v 9 hodin.

Prvním úkolem cvičení byla ukázka záchrany topící se osoby na jezu. Tento jez je zrádný a každý rok zde dochází k tragédiím. Proto bylo úkolem cvičení ukázat členům JPO, jak by měli postupovat a chovat se při záchranných činnostech.

Ukázka byla pro všechny cvičící zajímavá a velice poučná. Ukázku nám předvedli a teoreticky popsali i příslušníci pan Pavel Barák, ÚO Plzeň HZS Plzeňského kraje a pan Pavel Varnuška, Policie ČR.

Dále nás nezávisle na sobě obeznámili s první pomocí a zásadami, jak postupovat při vytažení zraněné osoby na břeh. Součástí byla i praktická ukázka s defibrilátorem a figurínou.

Dalším úkolem cvičení bylo prakticky si vyzkoušet čerpání vody z vyšších hloubek pomocí ejektoru. Tento technický prostředek je ve vybavení všech jednotek, ale jeho použití není již tak časté. Proto jsme chtěli opět připomenout význam ejektoru.

Ukázku předvedl a případné dotazy zodpověděl pan Dušan Vokatý, který byl spoluorganizátorem cvičení pro jednotky SDH okresu Písek a vedoucí některých stanovišť.

D – systém hašení byl třetím úkolem cvičení. Tento systém je mimo jiné využíván ve Středočeském kraji. Systém nám byl prakticky ukázán s možnými výhodami i nevýhodami. I zde bylo mnoho dotazů. Zde bych chtěl poděkovat panu Martinu Lapkovi, příslušníku ÚO Příbram HZS SčK.

Po ukázce následoval oběd, který zajistil, stejně jako při cvičení v roce 2018, pan Jaroslav Fišer – Fišer Gastro Catering. Po dobrém obědě jsme rozdělili cvičící do několika skupin. Jedna skupina zůstala v jídelně, kde proběhla zkouška zaměřená na získání odznaku odbornosti HASIČ III.stupně. Skupiny byly rozděleny zhruba po 20 členech.

Po provedené zkoušce, která byla ústní a písemná, se opět všichni přesunuli k jezu do Štěkně. I zde následně pokračovaly zkoušky pro ostatní členy JPO, kteří se přihlásili ke zkoušce. Celkem ze všech přihlášených bylo úspěšných 60 členů.

Součástí cvičení bylo i předvedení a ukázka nejčastěji používaných motorových stříkaček a to klasické PMS 12 a dále FOX a TOHATSU. Tímto bych chtěl poděkovat obsluhujícím členům pánům Václavu Řízkému a Petru Chvostovi.

Pro velký úspěch přednášky o první pomoci při cvičení v roce 2019 v Čimelicích, jsme opět pozvali pana Ladislava Frice a pana Miroslava Kroupu, příslušníky ÚO Písek HZS JčK, kteří cvičícím ukázali zásady první pomoci, se kterými se mohou setkat při každodenním životě, (např. mozkové příhody na ulicích, dopravní nehody atd.).

Součástí byl opět defibrilátor a vysvětlení s jeho možným zacházením na cvičné figuríně. I když to byla opakovaná ukázka první pomoci, i tak byla opět zajímavá a velice poučná.

Posledním úkolem byla dálková doprava vody od zdroje na delší vzdálenost, cca 400 m. Cvičením byl pověřen velitel jedné cvičící jednotky, kterému se hlásily postupně přijíždějící další jednotky. Ten si ustavoval jednotky tak, abychom dosáhli předem stanovené délky.

Po vytvoření vedení jsme průběžně simulovali poruchu na jednotlivých strojích a tím si zopakovali signály pro dálkovou dopravu vody.

Tento úkol byl zaměřen na zopakování si signálů, zásad při vytváření a sklízení technických prostředků a hlavně si uvědomit úkoly jednotlivých funkcí – velitel, strojník atd. Na závěr jsme celý systém otočili a vedení směřovali zpět na začátek. Zde jsme vynechali časový plán a úkol vedli v duchu hry.

Po skončení tohoto úkolu jsme se opět přemístili do jídelny, kde byla večeře. Po večeři jsme se přesunuli do sportovně rekreačního areálu v Čejeticích, kde jsme provedli závěrečné zhodnocení cvičení a také byly rozdány účastnické listy.

Součástí závěrečného vyhodnocení byla paní Jaroslava Boukalová, starostka OSH Strakonice a pan František Kotrc, náměstek starostky OSH Strakonice. Dále následovala kulturní zábava a diskuze ke cvičení s návrhy na další ročníky.

Zhodnocení cvičení: tato cvičení mají veliký smysl minimálně pro JPO V a prakticky i pro JPO III. Cvičení se zúčastnilo přes 80 členů JPO: 6 JPO okresu Písek a 10 JPO okresu Strakonice. Vlastní cvičení provádělo celkem 13 JPO.

Závěrem je třeba poděkovat všem, kteří podporují toto cvičení. Okresním sdružením, která toto cvičení finančně zajistila, všem, kteří ho připravovali nebo se podíleli na přípravě, všem hostům a představitelům sdružení, také i lektorům, bez kterých by nebyly praktické ukázky.

Po vyhodnocení byla domluvena další spolupráce na úseku OSH Strakonice a OSH Písek. Na závěr bych chtěl moc poděkovat všem, kteří mne podporovali a podporují, pomohli s realizací cvičení a hlavně členům jednotek, kteří se zúčastnili cvičení, a pro které bylo toto cvičení přínosem.

Osobně bych chtěl poděkoval panu Václavu Brušákovi za jeho podporu a účasti na jednotlivých ročnících cvičení.

Věřím, že i další roky budeme připravovat cvičení zajímavá a třeba i formou zajímavých exkurzí.

Ing. Pavel Škarda
vedoucí cvičení
náměstek starostky OSH Strakonice
Sdílet