Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společnost THT Polička dodala do obce Brniště velkoobjemovou Tatru Terra s kabinou pro družstvo

Obec Brniště pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů velkoobjemovou Tatru Terra s kabinou pro družstvo. S financováním vozidla z dílen firmy THT Polička za 8 107 000 korun včetně DPH pomohly obci příspěvky ve výši 1 000 000 korun od Libereckého kraje a 2 500 000 od České kanceláře pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

Třínápravové šasi s připojitelným pohonem přední nápravy a s průběžným rámem Tatra 815–2T5RB3 6×6 je osazeno vidlicovým osmiválcovým motorem. Kyvadlové polonápravy jsou odpruženy vinutými pružinami a vzduchovými vlnovcovými pružinami.

Tlumiče pérování jsou teleskopické, brzdy jsou na všech kolech kotoučové.

Motor je naftový, vzduchem chlazený, přeplňovaný s chlazením plnicího vzduchu. Agregát splňuje emisní normu Euro 5 a dosahuje výkonu 325 kW. Převodovka je zde pouze manuálně řazená Tatra 14 TS 210 L.

Kabina osádky je jednoprostorová, nedělená, se čtyřmi dveřmi. Je vybavena šesti sedadly ve dvou řadách orientovaných ve směru jízdy.

V opěradlech druhé řady sedadel jsou čtyři dýchací přístroje, zbývající dva jsou uloženy v kabině osádky. Náhradní tlakové láhve jsou uloženy v nástavbě vozu.

Kabina je vybavena šesti dobíjecími úchyty pro ruční radiostanice a šesti dobíjecími úchyty pro ruční svítilny.

Za sedadlem řidiče a za sedadlem spolujezdce jsou vytvořeny úložné prostory přístupné od druhé řady sedadel.

Ve střední horní části kabiny je úložná police, ve spodní části je uzpůsobena pro umístění páteřové desky.

V zorném poli řidiče je navigace se 4" displejem a mapovou výbavou pro Českou republiku s bezplatnou aktualizací. V dosahu sedadla velitele je ruční pracovní světlomet a tablet.

Světelné výstražné zařízení je modročervené kombinace s červenou polovinou rampy na levé straně vozu.

Na podélnících rámu u předního nárazníku je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou sílou ve vodorovné rovině 50 kN. Naviják je vybaven šnekovou převodovkou, jištěním proti přetížení a nepromokavým obalem.

Rovněž je zde namontována dálkově ovládaná lafetová proudnice s možností plynulé změny tvaru výstřikového kužele se jmenovitým průtokem nastavitelným v rozsahu od 200 do 800 litrů za minutu. Proudnice je ovládána z kabiny osádky, její účinný dostřik je 30 metrů.

Nástavba

Karoserie nástavby je rozčleněna na 3 samostatně upevněné části:

  • přední skříň pro příslušenství,
  • zadní skříň pro příslušenství a čerpací zařízení,
  • nádrž na vodu a pěnidlo.

Kostra přední a zadní skříně je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení. Nádrž na vodu a pěnidlo tvoří jeden celek a je svařena z nerezového plechu – vejde se do ní 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla.

V zadní skříni karoserie je namontováno požární čerpadlo THT PKA 3000–250 poháněné od motoru vozidla. Použité čerpadlo umožňuje zásah při použití nízkého nebo vysokého tlaku, popřípadě kombinovaný provoz. Proti přehřátí je vybaveno automatickým teplotním odlehčovacím ventilem. Čerpadlo je vybaveno automatickou vývěvou s možností ručního vypnutí.

Přiměšovací zařízení sestává z proudového přiměšovače, ručně nastavitelné regulační klapky a propojovacího potrubí. Pěnidlo je přiváděno do sání vodního čerpadla.

Nástavba je v horní části vybavena přípojným prvkem pro napojení odnímatelné lafetové proudnice 75.

Cisterna je v prostoru mezi kabinou a účelovou nástavbou vybavena pneumaticky vysouvaným osvětlovacím stožárem o výšce 5 metrů od země se čtyřmi 24V LED světlomety s celkovým světelným tokem 30 000 lumenů a krytím IP 44. Světlomety jsou orientovány do jednoho směru.

Osvětlovací stožár je vybaven funkcí samočinného složení do přepravní polohy – a to i po uvolnění parkovací brzdy.

Rozměrné požární příslušenství, s výjimkou přenosného záchranného a zásahového žebříku a trhacího háku, je uloženo ve dvou schránkách s odvětráním, utěsněným dnem a s víkem, vyrobených z lehkého kovu a umístěných na účelové nástavbě. Vnitřní prostor schránek je vybaven osvětlením.

Hygienické prostředky, které tvoří dávkovací zásobník na tekuté mýdlo, zásobník na alkoholovou dezinfekci a zásobník na papírové ručníky, jsou uloženy v pravém zadním úložném prostoru na výsuvném prvku.

Rozměry vozu

Tatra je dlouhá 9 780 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 050 mm. Dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Sdílet