Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranu osob z jezu i bezpečný pohyb na raftu nacvičovali hasiči v Pržně na Frýdecko-Místecku

Hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku absolvovali sérii výcviků zaměřených na záchranu a vyhledávání osob v jezu a práci na tekoucí vodě.

Jako lokalitu využili jez na řece Ostravici v katastru obce Pržno. Práce na tekoucí vodě je rizikovou činností s vysokými nároky na schopnosti a výcvik hasičů.

Podle aktuální situace v takových situacích volíme vhodný způsob záchrany a to zejména s ohledem na bezpečnost zasahujících hasičů.

V průběhu výcviku si tak jednotka vyzkoušela několik standardních postupů – od těch nejjednodušších spočívajících v prvotním použití házecího pytlíku s plovoucím lanem, až po sofistikovaný traverz přes celou šíři řeky využívaný především pro bezpečný pohyb raftu při pátrání po osobách ve vodním válci.

Vstup hasiče do vody je rizikovou situací a lze jej k záchraně využít pouze pokud jiné způsoby nebyly úspěšné a pokud jsou k tomu vhodné podmínky.

Hasiči rovněž cvičili ovládání raftu v tekoucí vodě i řešení nouzových situací – například manévr při převrácení plavidla.

Ze speciálních prostředků z výbavy lodního kontejneru byla k nácviku záchrany využita teleskopická tyč s bójkou a plovoucím záchranným popruhem.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet