Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žhář se ocitl za mřížemi

Čtyřiadvacetiletého muže z Rakovnicka obvinila ve čtvrtek policie z obecného ohrožení. Mladík je podezřelý, že v pěti případech na různých místech republiky úmyslně založil požár.

Dvakrát se měl žhářství dopustit v Praze 6, v budově bývalé tiskárny Naše Vojsko.K prvnímu požáru vyjížděli hasiči a policisté už v říjnu roku 2002. Mladý muž v pražské tiskárně vykonával strážní službu, a když procházel v nočních hodinách skladem, kde byly naskládané papírové role, vhodil na ně zapálenou hořící sirku a pokračoval dál v obchůzce. Na místo se vrátil až poté, co se požár rozhořel a společně s kolegou na místo přivolali hasiče. Celková škoda se vyšplhala na 600 tisíc korun.

Druhý požár byl také na podzim roku 2002, kdy v restauraci v katastru jedné obce na Rakovnicku povolil redukční ventil u propanbutanové láhve a plyn, který unikal kolem povoleného ventilu, zapálil. Hasiče volal asi po půl hodině. O rok později mladého muže opět zlákal oheň. Vybral si uschlou trávu na louce na Rakovnicku, kterou zapálil. Sám požár asi po půlhodině oznámil a pomáhal s jeho uhašením.
V listopadu roku 2003 založil podle policie mladík požár nedaleko chatové oblasti na Rakovnicku. Oheň naštěstí uhasili sami chataři, ale následný den došlo k opětovnému zahoření špatně uhašeného požáru.

Do tiskárny Naše vojsko vyjížděli hasiči znovu na začátku tohoto roku. Scénář požáru byl téměř shodný, jako v prvním případě. Způsobená škoda není přesně vyčíslena, její výše se pohybuje od půl miliónu až do jednoho a půl miliónu korun. Při založených požárech nebyl naštěstí nikdo zraněn.
Sdílet