Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v Ohrobci byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, škoda je předběžně milionová

V sobotu 14. května 2022 deset minut před půl sedmou navečer přijalo Krajské operační a informační středisko oznámení o požáru kůlny v Ohrobci v okrese Praha-západ.

Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče z Jílového spolu s dobrovolnými jednotkami Ohrobec, Skochovice a Vestec. Jednotky hlásily, že hustý černý dým je viditelný už z velké dálky.

K události byly proto povolány ještě profesionální jednotka z Říčan a dobrovolní hasiči z Březové-Oleška, Dolních Jirčan, Jílového u Prahy a Zvole. Jelikož se událost nachází nedaleko Prahy, byli povoláni v rámci mezikrajské výpomoci také pražští hasiči z modřanské stanice.

Po příjezdu k zásahu a provedeném průzkumu velitel upřesnil, že požár zasáhl nejen kůlnu, ale také přilehlý rodinný dům a garáž. Hasiči okamžitě k likvidaci plamenného hoření a ochraně dalších okolních objektů nasadili několik vodních proudů.

Zároveň požádal velitel o zvýšení poplachového stupně na druhý a vyslání dalších jednotek převážně s velkokapacitními cisternami. K události byly povolány dobrovolné jednotky hl. m. Prahy Lipence a Písnice.

Pražští hasiči byli také požádáni o vyslání protiplynového automobilu, který disponuje zásobou náhradních lahví do dýchacích přístrojů.

Za čtyřicet minut od nahlášení události se jednotkám podařilo dostat požár pod kontrolu, dále se nešířil a mohla být nahlášena jeho lokalizace. Požární zásah byl rozdělen na dva úseky a po úspěšné lokalizaci se hasiči následně zaměřili na vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek a rozebírání konstrukcí.

Po ohledání požářiště vyšetřovatelem příčin požárů musely jednotky vynosit veškeré zasažené vybavení objektů. Pár minut před devatenáctou hodinou navečer se mohly některé jednotky vrátit na své základny.

Dobrovolná jednotka z Dolních Jirčan byla odeslána na svou zbrojnici, aby zde držela pohotovost pro případ dalšího výjezdu. Čtvrthodiny poté byl požární poplach snížen na základní.

V půl desáté večer byly všechny jednotky odeslány na své základny, kromě dobrovolné jednotky Ohrobec, které byla nařízena dohlídka nad požářištěm do nedělní osmé hodiny ranní. Ráno byl objekt zkontrolován termokamerou a předán majiteli.

Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Příčina požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet