Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obec Kněževes slavnostně otevřela novou požární zbrojnici, má věž na sušení hadic i lezeckou stěnu

V sobotu 14. května 2022 byla v obci Kněževes slavnostně otevřena nová požární zbrojnice. Sbor dobrovolných hasičů Kněževes se tak dočkal moderního a kvalitního zázemí, které budou moci využít i další spolky v obci. Stavba zbrojnice byla zahájena v srpnu roku 2020 a zkolaudována byla v únoru 2022.

„Výstavba nové požární zbrojnice byla jednou z největších stavebních a investičních projektů v obci. Věřím, že tato budova bude sloužit nejenom místním dobrovolným hasičům, ale i celé obci,“ řekl Stanislav Kettner, starosta obce Kněževes.

Hasičskou požární zbrojnici projektově zpracovala firma Arplan s. r. o. a dodavatelem díla byla vybrána firma Bursík holding, a. s. „Obec vybrala za dodavatelskou firmu Bursík holding, a. s., která vyhrála výběrové řízení a zakázku postavila za necelých 20 mil. Kč bez DPH,“ dodal starosta.

Původní konec výstavby byl naplánovaný na srpen roku 2023, dílo bylo dokončeno téměř o rok a půl dříve. Kolaudace proběhla v únoru 2022 bez podstatných připomínek.

U požární zbrojnice se tyčí i věž, která mimo jiné slouží k vysoušení hadic. Obec na ni nechala namontovat horolezeckou stěnu, která bude přístupná nejen místním hasičům a hasičským jednotkám z blízkého okolí ale i komukoli, kdo si stěnu bude chtít vyzkoušet.

Dobrovolní hasiči jsou v požární zbrojnici plně zabydlení a k naprosté spokojenosti jim chybí už jen sehnat novější zásahové vozidlo.


Slavnostní otevření požární zbrojnice přichystali místní hasiči ve spolupráci s obcí na 14. května. Dětem patřil dopolední program, kde si mohly zasoutěžit a prověřit svou fyzickou zdatnost, ale zopakovaly si i důležité základní informace pro záchranu života.

Profesionální hasiči z Letiště Václava Havla přijeli dětem, ale i dospělým předvést speciální kombinovaný zásahový automobil Rosenbauer Panther. Do vozu záchranné služby nechala děti nahlédnout Záchranná služba Středočeského kraje a Celní správa předvedla, jak vypadá výcvik psů, kteří jsou cvičeni hledat tabákové výrobky.

Ve 14 hodin odpoledne starosta obce Stanislav Kettner a starosta sboru dobrovolných hasičů Pavel Kratochvíl slavnostně otevřeli novou hasičskou požární zbrojnic.

Mimo komentované prohlídky zbrojnice si místní sbor dobrovolných hasičů připravil pro návštěvníky i ukázku požárního útoku a jako překvapení video o výstavbě požární zbrojnice a místních hasičích.

Volná zábava s kapelou Retro band pak probíhala až do večerních hodin.

Sdílet