Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Český autobus havaroval

Krátce před půlnocí havaroval u slovenské Levoče český autobus směřující z Košic do Příbrami. Při nehodě zahynul pětapadesátiletý muž pravděpodobně z Košic, padesát dalších cestujících bylo zraněno, z toho osm těžce.

Autobus se 62 cestujícími, z nichž většina směřovala do Prahy, zhruba šest kilometrů před Levočou přerazil svodidla, sjel do příkopu a převrátil se. Záchranáři museli hydraulickými nůžkami vyprostit pět lidí, kteří zůstali uvěznění v troskách vozu. Je i další zraněné rozváželi sanitky do nemocnic v okolních i vzdálenějších městech. Slavomír Staňa z Hasičského a záchranného sboru v Levoči nedokázal upřesnit, kolik bylo mezi zraněnými Čechů. „Zcela určitě byla mezi těžce zraněnými jedna starší paní z České republiky. Byla zaklesnuta v autobusu, sám jsem ji vyprošťoval,“ řekl Staňa.

Havarovaný autobus značky Neoplan patří firmě Turismo a jezdí na lince Příbram-Praha-Košice. Zaměstnankyně firmy uvedla, že řidič je zkušený a u firmy pracuje delší dobu. Autobus se asi vyhýbal nákladnímu autu. Na Slovensko po zprávě o neštěstí okamžitě vyrazil majitel firmy František Hejnal. Prostřednictvím svého právního zástupce Vladimíra Kyseláka sdělil, že udělá vše pro zmírnění následků havárie a že je připraven poskytnout postiženým odškodnění.

Prozatímní výsledky vyšetřování nasvědčují tomu, že nehodu způsobil protijedoucí nákladní automobil, který v zatáčce přinutil řidiče Neoplanu k úhybnému manévru, kvůli němuž se autobus dostal mimo vozovku a následně se převrátil. Tuto informaci potvrdil také druhý řidič autobusu.

Slovenský server Pravda.sk píše, že úsek mezi Levočou a Spišským Hrhovom, kde se nehoda stala, je poměrně nebezpečný. „Před týdnem se tam převrátil kamión se solí, před měsícem s uhlím,“ řekl ředitel Hasičského a záchranného sboru z Levoče Jozef Lörinc.

Foto:iDnes/ČTK
Sdílet