Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U obce Chlaponice složky IZS nacvičovaly zásah při nehodě autobusu a dvou osobních vozidel

Ve středu 18. května 2022 odpoledne se v ulicích Písku rozezněly sirény projíždějících hasičských, policejních aut a sanitek. Záchranářské vozy mířily k obci Chlaponice, kde byla ohlášena hromadná dopravní nehoda. Osádky všech aut však věděly, že se jedná o taktické cvičení.

Námětem plánovaného cvičení byla dopravní nehoda osobního auta a autobusu s tím, že následně dochází ke kolizi ještě dalšího osobního vozu. Nehoda byla na tísňovou linku 112 nahlášena svědky nehody. Operační středisko o události informuje operační středisko Policie ČR a dispečink ZZS.

Vyslané složky se okamžitě zapojují do likvidace následků nehody. Hasiči nejprve provádí zajištění dopravních prostředků proti požáru, odpojení akumulátorů a zastavují unikající provozní kapaliny. Následně je pro bezpečné vyproštění zraněných osob nezbytná stabilizace osobních aut. Pak teprve je možné přistoupit k vyproštění zraněných pomocí hydraulických vyprošťovacích nástrojů.

Všechny zraněné osoby, ať už vyvedené či vynesené z autobusu nebo vyproštěné z osobních aut, zdravotníci třídí metodou START (Snadná Terapie A Rychlé Třídění) a poskytují jim ošetření.

Vzhledem k tomu, že se jedná o rozsáhlou událost s velkým počtem zraněných osob, zřizuje velitel zásahu nástupní a týlový prostor pro zasahující složky. Dále musí rozhodnout o koordinaci zasahujících složek a organizaci místa zásahu.

Proto stanovuje místa, kde budou: velitelské stanoviště, stanoviště přednemocniční neodkladné péče, stanoviště třídících skupin, stanoviště odsunu zraněných, stanoviště pro poskytnutí první psychické pomoci, shromaždiště evakuovaných osob a místo pro dočasné uložení obětí.

Součástí je i určení prostoru pro výstavbu nafukovacího stanu pro vytvoření zázemí zraněným osobám či jiným účastníkům nehody do doby než budou přistavena náhradní vozidla.

Cvičení se zúčastnili profesionální hasiči ze stanice Písek s cisternou a technickým automobilem a hasiči ze stanice Strakonice s další cisternou. Z písecké stanice byli povoláni také členové posttraumatic­kého týmu.

Celkem zasahovaly téměř dvě desítky profesionálů. Dále byla svolána jednotka SDH města Písek, celkem 6 dobrovolných hasičů. Zdravotnická záchranná služba cvičila s osádkami pěti vozů, tedy 10 záchranáři. Policie ČR, která řešila uzavírku komunikace a řízení provozu, byla přítomna jedním vozem se dvěma policisty.

Zásahy s velkým počtem zraněných či mimořádnou událostí jinak zasažených lidi jsou pro všechny složky extrémně náročné. Vyžadují obrovské nasazení, soustředění, znamenají vypětí jak fyzické, tak psychické. Velitelé musí předvést svoji rozhodnost, zkušenost a především schopnost koordinace velkého množství povolané techniky a osob.

Všichni zasahující musí zvládnout případné fyzické nebo psychické vyčerpání, musí počítat například s panikou zachraňovaných o­sob.

Hasiči se musí umět vypořádat se všemi komplikacemi, které se u zásahů objeví. Ať už jsou to ty, které dopředu předpokládají, nebo ty, které mohou přijít nahodile.

Proto je nutné mít všechny taktické či technické postupy dokonale zvládnuté. Proto cvičíme. U hasičů platí možná víc než kdekoli jinde, že kdo je připraven, není překvapen,

shrnul ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet