Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli bouřce opět narostly počty zásahů, hasiči zasahovali v několika krajích

Hasiči v celé republice vyjeli včera celkem k 1467 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 1764 jednotek požární ochrany, z toho 766 jednotek HZS ČR a 998 jednotek dobrovolných hasičů.

Z celkového počtu událostí připadlo přes 75% na technické zásahy v souvislosti s platnou výstrahou ČHMÚ na výskyt velmi silných bouřek. Jednalo se především o odstraňování stromů a jejích částí padlých na komunikace a stavby.

Karlovarský kraj

Po nočních výjezdech hasičů způsobených rychlou bouřkou i v průběhu soboty nacházeli obyvatelé kraje následky řádění větru a oznamovali na tísňovou linku hasičů nové a nové události.

Konečná bilance od osmi hodin v pátek večer do osmi hodin v sobotu večer je tak 132 výjezdů, z toho 116 případů poskytnutí technické pomoci v souvislosti s větrem. Nejčastěji se jednalo o odstranění popadaných stromů, několikrát hasiči také pomáhali provizorně opravit poškozené střechy.

Na několika místech kraje bylo poškozené elektrické vedení, náhradní zdroj energie nebylo ale nutné nikdo poskytnout. Na řešení událostí v souvislost s větrem se během posledních čtyřiadvaceti hodin podílelo celkem 39 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

HZS Karlovarského kraje

Královéhradecký kraj

Po nočních večerních bouřkách jsme zaznamenali zvýšený počet zásahů, především technických pomocí. Od včerejších 21:00 do dnešních 07:00 evidujeme v souvislosti s počasím celkem 124 ohlášených událostí. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění osob.

120 technických pomocí:

Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů především odstraňovaly spadlé stromy z komunikací. V několika případech také došlo k pádu stromů auta. Například u vodní nádrže Rozkoš u Velké Jesenice odstranili hasiči strom, který spadl na zaparkovaný osobní automobil. Ve Skuhrově nad Bělou pak zabezpečili proti požáru osobní vůz, na který spadla část štítu rodinného domu.

2 dopravní nehody:

  • Vamberk (Merklovice) – 22:53 – náraz osobního vozidla do spadlého stromu (bez zranění).
  • Dobruška – 23:37 – pád stromu na osobní vozidlo na silnici č. 14 (bez zranění).

2 požáry:

  • Libřice – 22:40 – požár travního porostu od spadlých drátů elektrického vedení.
  • Jaroměř (Semonice) – 23:23 – požár stromu po úderu blesku.

Počty událostí po okresech:

  • Hradec Králové: 22
  • Jičín: 18
  • Náchod: 38
  • Rychnov nad Kněžnou: 22
  • Trutnov: 24

HZS Královéhradeckého kraje

Liberecký kraj

V průběhu noci z 20. 5. na 21. 5. zasahovali hasiči v Libereckém kraji v souvislosti s vlivy počasí u více jak 20 technických pomocí. Jednalo se hlavně o popadané stromy na komunikace. Nejčastěji vyjížděly jednotky z okresu Česká Lípa.

HZS Libereckého kraje

Pardubický kraj

Rušnou noc měli hasiči Pardubického kraje. Varování meteorologů se naplnilo a jednotky požární ochrany zasahovaly od páteční 19. hodiny do sobotní 6. hodiny ranní v 90 případech u spadlých stromů hlavně na komunikaci, ale i na zaparkované vozy.

V souvislosti s bouřkou likvidovali hasiči 3 požáry. Do Srchu-Pohránova u Pardubic mířili hasiči ještě před půlnocí. Po úderu blesku tady hořel karavan. Při příjezdu hasičů byl již karavan celý v plamenech, a navíc došlo k explozi propanbutanové lahve v karavanu. Událost se obešla bez zranění.

Během bouřky bylo nutné také zachránit slepice v odchovně v Opatovicích nad Labem. Došlo zde vlivem bouřky k výpadku klimatizace. Aby nedošlo k jejich přehřátí museli jsme přes elektrocentrály napojit ventilátory ve třech halách. Ventilátory byly v provozu celou noc. Jednotky hasičů jsou stále v terénu.

HZS Pardubického kraje

Praha

V souvislosti se silnou bouřkou zasahovali hasiči v Praze u více než 75 událostí, spojených s bouřkou a silnějším větrem.

Jednalo se o uvolněné plechy, popadané stromy a větve. Nejvíce událostí bylo mezi 21. a 22. hodinou v severní a severovýchodní části Prahy.

Po 23. hodině se situace v Praze začala uklidňovat. Do terénu vyjely jak profesionální, tak dobrovolní hasiči.

Při silných poryvech větru na začátku páteční večerní bouřky bylo ve stanovém městečku poškozeno několik stanu a oplocení. Uprchlíci byli ihned přesunuti do dvou evakuačních autobusů.

Několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů s personálem tábora ihned zahájili odstraňování následků a v táboře byly obnoveny podmínky nouzového přístřeší pro uprchlíky. Ve 2:00 byl provoz tábora plně obnoven a uprchlíci byli uloženi na lehátka.

HZS Praha

Středočeský kraj

Odpoledne z pátku 20. května na sobotu 21. května přes území Středočeského kraje přecházely silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav vydal na tento jev výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, ovšem již během pátečního odpoledne byla tato výstraha zvýšena na vysoký stupeň nebezpečí, místy dokonce na extrémní stupeň nebezpečí.

Bouřky a s nimi spojené silné poryvy větru začaly přes naše území přecházet před jednadvacátou hodinou, kdy enormně vzrostl počet událostí. Z toho vyjížděli středočeští hasiči nejvíce k popadaným stromům přes pozemní komunikace nebo k narušeným a poškozeným střešním krytinám. Mapa Středočeského kraje se tak za celou dobu platnosti výstrahy pokryla především symboly technických pomocí.

Největší nárůst událostí zaznamenalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje mezi jednadvacátou a dvaadvacátou hodinou, kdy hasiči vyjeli ke dvěma stovkám událostí.

Stále převažovaly popadané stromy a narušené střešní krytiny, ale výjimkou nebyly ani dopravní nehody. Například u obce Dlouhopolsko na Nymbursku osobní automobil narazil do stromu padlého na pozemní komunikaci. Celá tato událost se obešla bez zranění.

Nejvíce zasaženým okresem bylo Benešovsko (76), Praha-východ (57) a Praha-západ (47). Ve všech okresech byl však největší nárůst událostí právě v době mezi devátou a desátou hodinou pátečního večera, poté se situace začala zvolna uklidňovat.

Přečtěte siV Lužné na Rakovnicku udeřil blesk do domu, při požáru byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

Na místě zasahovaly jednotky:

  • HZS Středočeského kraje: Kladno, Slaný a Rakovník
  • JSDH Středočeského kraje: Hvozd, Chrášťany, Krupá, Lubná, Lužná, Mšec, Nové Strašecí, Rynholec, Řevničov a Třtice. Dobrovolná jednotka Kněževes držela zálohu na své zbrojnici pro případ dalšího výjezdu.

Výstraha na silné bouřky sice po šesté hodině ranní pozbyla platnost, ovšem i nadále hasiči ve Středočeském kraji vyjíždějí k popadaným stromům přes pozemní komunikace.

HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

V souvislosti s večerními bouřkami evidujeme v našem kraji 76 událostí. Jednalo se převážně o popadané stromy přes pozemní komunikaci nebo železniční trať. Nejvíce zasaženou částí našeho kraje byly okresy Louny a Litoměřice.

HZS Ústeckého kraje

Sdílet