Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rokytnická šedesátka za sebou má premiéru, cílem je nalákat mládež k požárnímu sportu po covidovém útlumu

V sobotu 14. května 2022 se ve sportovním areálu rokytnické základní školy uskutečnil mezinárodní projekt mladých hasičů Rokytnická šedesátka. Jednalo se o nevídanou akci, která si klade za cíl znovu nalákat mládež k požárnímu sportu po covidovém útlumu, vytvořit prostor pro předávání zkušeností trenérů a pro navazování nových kontaktů mezi aktéry z české a polské strany hranice.

V současné době je vnímán výrazný nedostatek pohybu v celé společnosti, především pak u mladé generace, což právě způsobila dvouletá covidová pandemie, která blokovala i pořádání soutěží hasičského sportu.

Podstatnou částí projektu byl závod v běhu na 60 m překážek, který byl zařazen zároveň jako okresní kolo v této disciplíně s možností postupu na Mistrovství ČR.

Akci pod patronací Sboru dobrovolných hasičů Rokytnice v Orlických horách ve spolupráci s Okresním sdružením hasičů Rychnov nad Kněžnou doprovázelo krásné slunečné počasí a dobrá nálada všech účastníků.

Po úvodní prezenci účastníků projektu byla Rokytnická šedesátka zahájena slavnostním nástupem, kde promluvili za OSH starosta Jiří Řeháček, za město Rokytnice starosta Petr Hudousek a za pořádající sbor Jakub Zimmer. První výstřel ze startovací pistole přivedl na tartanovou dráhu soutěžní dvojice kategorie přípravka (věk do 6 let). Po nich přišla na řadu kategorie mladších dívek a chlapců.

Polední pauza byla využita nejen k doplnění energie pro desítku rozhodčích, ale především k prezentaci česko-polské součinnosti hasičů u zásahu při dopravní nehodě dvou osobních vozidel, ke které se sjeli hasiči z OSP Wilkanów a JSDH Rokytnice v Orl. h.

Diváci tak mohli shlédnout koordinovaný postup při vyprošťování dvou osob hydraulickou technikou a při jejich následném ošetřování, to vše za doprovodu odborného komentáře jak v českém, tak i polském jazyce.

V polední pauze došlo i na vyhlášení první části soutěžících. V kategorii přípravka chlapci se na bednu vítězů od nejnižšího stupínku postavili Matěj Kuchta z Rokytnice, Lucas Beneš z Kunvaldu a na stupínek nejvyšší Ondra Moravec z Ohnišova. U nejmenších dívek se nejlépe umístila Terezie Štefková z Rokytnice, za ní Klaudie Weiglová z Kunvaldu a Eliška Kloučková z Olešnice v Orlických horách.

V kategorii mladší chlapci vyhrál zlatou medaili Jonáš Kuchta z Rokytnice, za ním se umístil Vojtěch Feifer z Libřic a Martin Klouček z Olešnice v Orlických horách. U dívek bodovaly závodnice pořadatelského sboru z Rokytnice, kdy se na stupínku nejvyšším umístila Bára Kuchtová, následována Veronikou Bečkovou a třetí místo brala Bára Lorencová z Olešnice v Orlických horách.

Po vyhodnocení v kategoriích přípravka a mladší se do boje pustily starší dívky a po následné přestavbě trati i starší chlapci. Zde si na nejvyšší stupeň vítězů stoupl Štěpán Škoda z Ohnišova, následován Danielem Vošvrdou z Jílovic a Tomášem Filipim z Černíkovic. U dívek nejlepšího času dosáhla Klára Zářecká z Kvasin, následována týmovou parťačkou Denisou Kubcovou a bronz brala Zuzana Řízková z Houdkovic.

Po vyhodnocení závodů přišli na řadu i vedoucí. Ti se mohli zúčastnit workshopu českých a polských vedoucích pro výměnu zkušeností, který vedl Petr Buchal z SDH Rokytnice a Jacek Pilny z OSP Międzylesie. Následným rozloučením s účastníky byl celý projekt Rokytnická šedesátka ukončen.


Celý sportovní den měli účastníci projektu možnost navštívit stánek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí, kde si mohli vyzkoušet základy první pomoci. Během dopoledne byla přítomna i Horská služba Říčky.

V nezávodním čase mohli závodníci a jejich vedoucí navíc navštívit rokytnické muzeum Sýpka – Muzeum Orlických hor či Muzeum Železnice za zvýhodněnou cenu.

Partnerem celého projektu Rokytnická šedesátka na polské straně byla Gmina Międzylesie a celkem se ho zúčastnilo 338 účastníků.

Do Rokytnice přijelo celkem 17 českých sborů dobrovolných hasičů – Bystré v Orlických horách, Černíkovice, Houdkovice, Jílovice, Křovice, Kunvald, Kvasiny, Libřice, Ohnišov, Olešnice v Orlických horách, Peklo nad Zdobnicí, Říčky – Orlické podhůří, Skuhrov nad Bělou, Slatina nad Zdobnicí, Třebešov, Vamberk, domácí Rokytnice v Orlických horách a 4 polské sbory – Międzylesie, Wilkanów, Lewin Klodzki a Trzebieszowice.

Vítězové v každé kategorii, vzhledem k tomu, že byli z rychnovského okresu, obdrželi od OSH pohár přeborníka okresu. Soutěž byla i kvalifikací na republikové mistrovství. Na něm rychnovský okres budou reprezentovat vždy dva nejlépe umístění závodníci rychnovského okresu v jednotlivých kategoriích.

A tak na nejvyšší soutěži ČR v Benešově budou vidět dresy SDH Kvasiny, Ohnišov, Jílovice, Olešnice v Orlických horách a Rokytnice v Orlických horách.

Česko-polskému setkání v areálu základní školy předcházela několikaměsíční spolupráce s polskými sbory, ke kterým jsme požární sport jezdili propagovat a mladí hasiči z OSP Międzylesie a Wilkanówa přijeli dokonce před závody nabrat zkušenosti k rokytnické zbrojnici, kde se podvakrát uskutečnil česko-polský trénink.

Projekt je spolufinancován z prostředků EFRR prostřednictvím Euroregionu Glacensis. Kromě domácího SDH a rychnovského OSH se akce uskutečnila za podpory Královéhradeckého kraje a Města Rokytnice v Orlických horách.

Petr Buchal a Jakub Zimmer, SDH Rokytnice v Orlických horách
Foto: Luděk Kánský, Lukáš Toncr, Pavel Kubinec a SDH Rokytnice
Video: Pavel Kubinec
Sdílet