Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trojice hasičů dosahuje skvělých výsledků ve sportu i za hranicemi naší republiky

Řada hasičů se věnuje sportu, to už od nás víte. Mnohdy jsou mezi nimi ale i vrcholoví sportovci. Dokazují to další naši příslušníci, kteří jsou dobří i za hranicemi naší republiky. Trojice našich kolegů ze Svitavska a Orlickoústecka, kteří se věnují bojovému umění BJJ (Brazilskému Jiu-Jitsu) vyrazila poměřit své síly v prestižním seriálu závodů AJP tour, který už je nyní opravdu světovým seriálem odehrávajícím se na většině kontinentů.

Na letošním turnaji ve Slovinsku předvedli své umění pprap. Lukáš Mařík a pprap. Ladislav Singer z požární stanice Ústí nad Orlicí a nstržm. Milan Hermon z požární stanice Polička. Na tomto turnaji jako nováček byl Lukáš Mařík, který svým kvalitním výkonem vybojoval zlatou medaili ve své kategorii, tedy Master2 White belt – 94 kg. O kousek složitější měli zápasy jeho dva kolegové, kteří už oba mají modré pásky v BJJ a jejich soupeři jsou již tedy zkušenější. Oba ale zabojovali a Ladislav Singer ve své kategorii Master2 Blue belt –120 kg byl stříbrný a Milan Hermon v kategorii Master2–85 kg Blue belt si odvezl bronz.

Tímto úspěchem ale pouze odstartovali své působení v tomto prestižním seriálu turnajů AJP Tour a pokračovali nyní v květnu v Rakouském Grazu, kde bojoval Milan Hermon a získal 2. místo ve své kategorii a hned další den na domácí půdě v České Třebové vybojoval ve své kategorii a kimonu 3. místo a bez kimona dokonce 2. místo. Ladislav Singer se nenechal zahanbit a na dalším turnaji v Maďarsku, který se odehrál minulou sobotu vybojoval 2. místo ve své kategorii.

Přípravu na tyto turnaje mají naši kolegové 3× týdně ve svém týmu DSC Gym Česká Třebová. Lukáš Mařík trénuje rok a kolegové Singer a Hermon přes 3 roky. V tomto bojovém umění se na turnajích kategorie dělí podle barvy pásků, váhy a také věku. Zápasí se jak v kimonu Gi, ale i bez kimona NoGi.

Tleskáme!!! Na těchto turnajích je běžně totiž kolem dvou stovek zápasníků z 15. států ve všech kategoriích. U profesionálních hasičů v Pardubickém kraji jsou opravdu skvělí borci, kteří mají perfektní kondici. Přejeme do dalších turnajů hodně síly, úspěchů, a hlavně ať se vše obejde vždy bez zranění.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet