Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třináctý ročník Ostravské muzejní noci přilákal stovky návštěvníků i k hasičům

V sobotu 28. 5. 2022 se uskutečnil už třináctý ročník kulturního festivalu Ostravská muzejní noc, který byl zahájen v 17:30 před budovou Nové radnice. Až do pozdních nočních hodin bylo ve městě otevřeno 26 ostravských institucí a organizací, které se věnují kultuře a vzdělávání.

Nejinak tomu bylo v Hasičském muzeu města Ostravy, které se do této jedinečné akce zapojuje již tradičně.

Muzeum sídlí v secesní budově někdejšího německého sboru dobrovolných hasičů v Zákrejsově ulici v Přívoze již od roku 2005. Hasičské muzeum města Ostravy je součástí Stezky technických atraktivit nazývané zkráceně TECHNO TRASA, která virtuálně spojuje přes 30 subjektů technického rázu.

Samotnou expozici hasičského muzea tvoří sedm částí, které vytváří nejen náhled do historie hasičství, ale také ukázky současné techniky, pracoviště Integrovaného bezpečnostního centra, modelových situací, spolupráce integrovaného záchranného systému a ukázky záchranných prací ve výšce a nad volnou hloubkou. Ve vzájemném spojení vytváří tyto expozice obraz širokého spektra oblastí, které s hasiči souvisí.

Od sedmnácti hodin až do půlnoci byla pro návštěvníky našeho muzea připravena statická prohlídka nejen historické, ale i současné hasičské techniky. Dospělí i děti soutěžili ve stříkání z hasičské proudnice a pumpování ruční stříkačkou.

V každou celou hodinu poté hasiči v dobových uniformách předvedli ukázku zásahu s historickým požárním automobilem Praga A150 a přenosnou motorovou požární stříkačkou.

V muzeu si návštěvníci prošli expozicí techniky a mohli si osahat i některé hasičské vybavení – například vytáhnout lanovou technikou figurínu ze studny, zvednout telefon na pracovišti operačního střediska a příjmu tísňového volání, popřípadě usednout do rychlého zásahového automobilu.

Drobné soutěže a hry si pro nejmladší připravili i preventisté v rámci výchovné činnosti pro děti s dráčkem Hasíkem.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet