Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Správy železnic skončili třetí v mezinárodní soutěži Rescue Great Day 2022, proběhla ve Španělsku

Ve španělské Seville se na konci května roku 2022 konala mezinárodní soutěž lezeckých družstev s využitím bezpečné dvoulanové techniky. Z celkem 33 týmů dokončilo náročnou soutěž 24 týmů, čeští hasiči z HZS Správa železnice obsadili třetí místo.

Na první soutěžní den bylo připraveno 5 disciplín. Teplota ve stínu vystoupala na extrémních 44°C.

Prvním stanovištěm byl stadion De La Cartuja. Zahájení disciplíny proběhlo na ochozu, dále se bylo nutné dostat lezeckou technikou vnějškem asi 25 metrů na přestupovou podestu a vnitřkem budovy do hloubky přibližně 30 m pro zraněnou osobu. Pak zbývalo už „jen“ transportovat ji v nosítkách stejnou trasou přes mnoho hran zpět na ochoz.

Další stanoviště bylo na budově Edifino EXPO 92, kde bylo nutné dostat osobu z velice nepřístupného terénu do vnitrobloku budovy, kde je umístěna zahrada.

Na stanovišti v parku Alamillo byla zaklíněná osoba na stromě. Soutěžní družstvo muselo použít i nahazovací lanko, následně vytáhnout přístupová lana. Prvolezec vystoupal k poraněné osobě, kde provedl zajištění a prvotní ošetření. Veškeré úkony tým zvládl za 18 minut.

Čtvrté stanoviště bylo v prostorách objektu archivu General of Andalusia, kde se skladují vládní i soukromé dokumenty. Figurantka byla zajištěna ve výšce cca 15 metrů na ocelové konstrukci se zraněním dolní končetiny a napíchnuta na ocelový trn. Lezeckou technikou byla zraněná snesena na zem. Zde bylo značně sledováno, jak si tým poradí se zdravovědou před lékařským ošetřením.

Ve velkém vedru, i když byl podvečer, byl proveden rychlý přesun na poslední lokalitu dne – na náměstí Cale Alberta Einsteina, kde byly výškové konstrukce obdélníkového tvaru jako vyhlídka na celý prostor parku a náměstí.

Úkolem bylo transportovat zraněnou osobu v nosítkách nad volným prostorem traverzem. Celý team měl pouze omezený pohyb na přístupové cestě pro záchranu.

Druhý den závodění v Seville byla připravena čtyři stanoviště. Centenario je zavěšený most s maximální výškou 102 m. Zadání úkolu bylo z mostního pilíře zachránit osobu a spustit v nosítkách zpět na zem. Tým to zvládl za velice rychlý čas – 18 minut – a bez trestných bodů.

Dalším stanovištěm byla šikmá střecha na budově místní TSK, kde se z výšky prvolezec slanil na plochu k havarovanému vozidlu, kde byla zraněná figurantka. Vyproštění a ošetření hodnotili rozhodčí ZZS včetně lékaře. Český tým měl nejrychlejší čas bez jediné chyby.

Tým se vrátil zpět na stadion San Pablo, kde byla disciplína ve zručnosti a dovednosti lezení a nechyběla ani záchrana zraněné osoby.

Poslední úkol byl na střeše a proskleném plášti budovy Generální banky Sevilla. Záchrana osoby z montážní lávky na boku budovy byla velmi profesionální a rychlá, bez jediného trestného bodu.

Na prvním a druhém místě se umístily tovární týmy Pezll Gravital ze Španělska a Courant Scart z Belgie. Celkově třetí místo je pro české hasiče velkým úspěchem.

Sdílet