Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Stebno využívá ke své činnosti dopravní automobil MAN TGE

Koncem listopadu 2021 jednotka sboru dobrovolných hasičů Stebno převzala ve společnosti Hesti Group Ústí nad Labem nový dopravní automobil MAN TGE 3.140. Úpravu vozidla provedla firma Progres servis Sibřina s.r.o.

Obec Stebno vozidlo pořídila s příspěvkem dotací 450 000 korun od Generálního ředitelství HZS ČR a 300 000 korun od Ústeckého kraje. Celkové náklady na pořízení automobilu byly 1 382 916 Kč.

V historii sboru, který byl založen v roce 1899, je to poprvé, kdy byl pořízen zcela nový automobil. Nový MAN TGE nahradil Renault Trafic z roku 2003, který obec pořídila v roce 2012.

Devítimístný dopravní automobil je dlouhý 5 986 mm, široký 2 040 mm a vysoký 2 550 mm. O pohon vozidla se stará přeplňovaný vznětový čtyřválec o objemu 1 968 cm³ a výkonu 103 kW, který splňuje emisní normu Euro 6.

Převodovka je šestistupňová, manuálně řazená, a pohání obě nápravy. Motorový prostor a zadní diferenciál je chráněn duralovou deskou, která brání případnému poškození těchto důležitých součástí vozidla.

Tažné zařízení umožňuje připojení brzděného přívěsu o maximální hmotnosti 2500 kg, nebo nebrzděného o hmotnosti 750 kg.

Sedadla jsou rozmístěna ve třech řadách. Sedadla ve druhé a třetí řadě je možné vyjmout a upevnit v libovolné vzdálenosti po směru nebo proti směru jízdy. Každé sedadlo je polohovatelné, vybavené bezpečnostním pásem, loketními opěrkami a potahy.

Nákladový prostor je od posádky oddělen pevnou přepážkou vyrobenou z hliníkového plechu s otvorem, který umožňuje převoz dlouhého nákladu.

Komfort posádky zajišťuje nezávislé topení o výkonu 4 kW, které lze ovládat dálkovým ovládáním a druhý výměník topení pro druhou a třetí řadu sedadel. Ve výbavě samozřejmě nechybí také manuální klimatizace a autorádio s USB vstupem. Další USB vstupy se nachází před sedadlem velitele vozu.

O bezpečnost a jistotu při parkování a manévrování se starají zadní parkovací senzory. Po obvodu vozidla jsou umístěna LED světla bílé barvy pro osvětlení okolí stojícího vozidla nebo prostoru za vozidlem při couvání. Nad zadními dveřmi se nachází oranžová směrová alej.

Zvláštní výstražné zařízení je složené z modrých a červených LED světel. Kromě hlavní rampy na střeše najdeme také dvojici světel v masce vozidla, nad zadními dveřmi a poslední pár je umístěn po bocích na konci vozidla. Ovládání výstražného zařízení umožňuje volbu ze tří tónů, reprodukci mluveného slova nebo přepínání mezi denním a nočním režimem.

Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice Motorola GM 360, která je umístěná ve střešním panelu a digitální terminál TP700 který je umístěn ve středové kapličce palubní desky. V dosahu velitele vozu je v držáku Brodit výjezdový tablet Samsung Galaxy Tab A o velikosti 10,1''. Dění před vozidlem zaznamenává palubní kamera MIO MiVue 778, která se automaticky zapne při nastartování vozu.

V nákladním prostoru, který je přístupný po otevření dvoukřídlých dveří, jsou dále umístěny dvě přenosné radiostanice HYT TC 700P a dvě ruční svítilny Survivor LED Atex, které jsou dobíjeny z elektrického zdroje vozu.

V zavazadlovém prostoru jsou uloženy dva magnetické světlomety, které lze zapojit do zásuvek na levém a pravém zadním sloupku. Dále se v nákladním prostoru nachází resuscitační batoh, vyprošťovací nástroj Hooligan a dvojice hasících přístrojů.

Na podlaze nákladního prostoru je záchytná vana na převoz znečištěného materiálu, která je k podlaze vozu uchycena pomocí rychloupínacího systému.

V dosahu řidiče se nachází magnetická zásuvka MagCode pro trvalé dobíjení a konzervaci akumulátorů.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Stebno působí v Ústeckém kraji a vyjíždí ročně v průměru k 35 mimořádným událostem.

Kromě nového dopravního automobilu MAN TGE jednotka disponuje velkokapacitní cisternou CAS 32 T815 a terénní čtyřkolkou.

Závěrem patří velké poděkování všem, kteří mají svůj podíl na pořízení tohoto automobilu. Především zastupitelstvu obce Stebno, Ústeckému kraji, GŘ HZS ČR, dodavateli vozidla – firmě Hesti Group – Hesti Ústí nad Labem a firmě Progres servis Sibřina za finální úpravu vozidla.

Martin Albrecht
Hasiči Stebno
Sdílet