Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Bystřici pod Hostýnem byla otevřena nová stanice profesionálních hasičů, budova je pasivní

V pátek 17. června se od 11 hodin dopoledne uskutečnilo slavnostní otevření nové budovy profesionálních hasičů v Bystřici pod Hostýnem.

Aktu se zúčastnili náměstci Generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR brigádní generál Mgr. Slavomír Bell a plk. JUDr. František Vavera, hejtman Zlínského kraje Ing. Radim Holiš, starosta města Bystřice pod Hostýnem Mgr. Zdeněk Pánek a z firmy První KEY STAV Roman Michlíček, kteří se společně s ředitelem Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje plk. Ing. Vítem Rušarem ujali symbolického přestřižení pásky.

Následně výjezdoví hasiči provedli hosty po budově nové stanice a přilehlých prostranství. Hosté tak měli možnost shlédnout zázemí hasičů, zachraňujících životy a majetek v hasebním obvodu Bystřice pod Hostýnem.

Profesionální hasiči měli předchozí stanici v Bystřici pod Hostýnem v budově města. Pro navýšené početní stavy hasičů i techniky však byla nevyhovující. Proto bylo rozhodnuto o výstavbě nové moderní budovy.

Přečtěte siZa účasti generálního ředitele HZS České republiky se v Bystřici pod Hostýnem konalo slavnostní poklepání základního kamene stavby nové stanice

Samotná výstavba začala v listopadu roku 2020. Ve veřejné soutěži na dodavatele stavby zvítězila firma První Key-Stav. Dne 2. května 2022 byl vydán kolaudační souhlas a následně od 10. května 2022 se zásahová jednotka profesionálních hasičů v čele s velitelem stanice přestěhovala do této budovy.

Hasiči zde získali zejména prostornou garáž pro stále větší zásahovou techniku, sklady, zázemí pro jednotku, zahrnující školicí a odpočinkové místnosti, místo pro fyzickou přípravu, stravování, sociální zázemí a další prostory nutné pro zabezpečení akceschopnosti.

Důležitou vlastností budovy je, že je postavena v tzv. pasivním standardu. Jde o druhou takovou stanici ve Zlínském kraji, která byla takto realizována za podpory z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu životního prostředí ve výši 13,361 mil. korun.

Dalších 5 miliónů poskytl Zlínský kraj a pozemek bezúplatně převedlo město Bystřice pod Hostýnem do majetku Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Celkové finanční výdaje na stavbu přesáhly 72 mil. korun.

Jako prakticky na každé stavbě, i zde se objevily nečekané problémy. Asi největším z nich byl nestabilní svah při zemních pracích.

Se všemi komplikacemi se však dodavatel velmi zdatně vyrovnal, pružně reagoval na naše požadavky a navrhoval řešení,

upřesnil vývoj stavby ředitel HZS Zlínského kraje plk. Ing. Vít Rušar.

Stanice je zařazena do kategorie P1, slouží zde 15 příslušníků ve třech směnách a velitel stanice. V průběhu vlastní výstavby došlo k rozhodnutí připravit prostory na navýšení početního stavu hasičů na 24 a velitele stanice.

Projektant, ale zejména dodavatel stavby, se s tímto požadavkem vyrovnali velmi dobře. Nová stanice je tak nyní připravena na službu 8 hasičů na každé směně.

„Mé poděkování patří všem, kteří se podíleli na přípravě i na samotné realizaci stavby, ať už to jsou představitelé města Bystřice pod Hostýnem, zaměstnanci odboru programového financování Ministerstva vnitra, Zlínskému kraji, zástupci energetické agentury ZK, realizační firma První Key-stav, a.s., FAKO s.r.o., tak i kolegové z generálního ředitelství HZS ČR, a příslušníci a zaměstnanci HZS Zlínského kraje,

dodal krajský ředitel.

Velké poděkování za hudební vystoupení patří zástupcům Základní umělecké školy Bystřice pod Hostýnem, a to především mladému trumpetistovi Jaroslavu Češkovi.

Hasičům z Bystřice pod Hostýnem přejeme, aby se jim na nové stanici dobře sloužilo, a aby se ze zásahů vraceli vždy v pořádku a ve zdraví.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet